Читај ми!

Још нема оптужнице за ухапшене руске новинаре

Репортерима руског ТВ канала "Звезда", сниматељу Андреју Сушенковом и видео-инжењеру Антону Малишеву, који су пре два дана ухапшени у Украјини, још није речено у чему се састоји оптужница против њих, објавила је "Звезда" на свом сајту.

Од званичника у Кијеву, тим поводом, како се наводи, могу се чути различите варијанте, али оно што је најважније је то да су новинари безбедни, јавља Итартас, преноси Танјуг.

"Они су живи и добро су, не треба о томе бринути, то је важно" , навео је неименовани извор у Кијеву.

Два дана након инцидента, наводи се у саопштењу Звезде, новинари су успели да телефонирају кијевском одсеку украјинског безбедносног сектора, међутим украјински званичници још нису пружили било какво објашњење.

Напротив, речено им је да је "данас недеља, слободан дан и да не могу добити никакво појашњење".

ТВ канал Звезда наводи да очигледно безбедносна служба Украјине још нема "јасну слику о могућим оптужбама против новинара".

Руска новинарска екипа ТВ Звезде допутовала је у Украјину да би извештавала са инаугурације председника Петра Порошенка. Међутим ухапсила их је национална гарда Украјине под оптужбом да су надгледали контролни пункт.

Ухапшени новинари сада се налазе у украјинском Безбедносном сервису. За њихово ослобађање апеловала је руска амбасада, руско и московско удружење новинара, организације људских права, као и Европска комисија.

Јуче је руски омбудсман за људска права Ела Памфилова апеловала на украјинског председника Петра Порошенка да се ослободе репортери руског ТВ канала Звезда.

То је учинио и отац једног од ухапшених новинара истичући да је његов син само радио свој посао.

Отети новинари су ушли на територију Украјине званично, 4. јуна, и били су акредитовани за праћење инаугурације новог украјинског председника Петра Порошенка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару