Читај ми!

"Дан Д", почаст жртвама за слободу

Скоро 2.000 ратних ветерана и двадесетак шефова држава и влада окупило се на централној церемонији обележавања 70. годишњице искрцавања савезника у Нормандији, познате као “Дан Д”. Француски председник Франсоа Оланд одао почаст настаралима и "храбрости Црвене армије".

Обраћајући се на централној церемонији ветеранима и светским лидерима на плажи у Уистриму, Франсоа Оланд истакао је да ово није само дан сећања на мртве, већ дан који обавезује живе".

Шеф француске државе је одао почаст "храбрости Црвене армије" и истакао "одлучујући допринос" бившег Совјетског Савеза победи над нацистичком Немачком у Другом светском рату.

Оланд је истакао неопходност признавања доприноса совјетских снага у борбама за свет ослобођен фашизма, али и указао да на уму морамо имати и немачке жртве нацистичког терора.

Шеф француске државе заложио се и да пет плажа на које су се савезничке снаге 6. јуна 1944. искрцале буду уврштене на листу светске баштине Унеска.

Ветеранима, њих око 1.800, од којих већина данас има више од 90 година, Оланд је одао признање речима: "Хвала вам што сте овде. Заувек ћете остати упамћени на овој плажи."

Раније данас, Оланд је у Кану положио венац код споменика жртвама пре него што се обратио окупљеним на почекту данашње комеморације једне од кључних битака у Другом светском рату.

Француски председник се посебно обратио цивилима који су били сведоци искрцавања и борбама које су уследиле.

"Желим данас на 70. годишњицу да нација ода почаст свима, цивилима и војницима. Жело бих да улога житеља Нормандије буде призната", рекао је француски шеф државе у говору пред спомен-обележјем у Кану.

Оланд је подсетио да је тај дан, 6. јун 1944. године, почео нешто после поноћи у буци и ватри, а завршио се у сузама, "сузама патње и сузама радосницама на крају 24 часа који су променили свет и заувек обележили Нормандију".

"Та битка била је такође и битка цивила" рекао је он и одао почаст целим породицама које су доживеле хаос и борбе.

Рекао је да су свуда мушкарци и жене свих узраста похитали да помогну рањеним, да рашчиште крхотине, да прихвате повређене излажући се и сами смртној опасности. Њима је посветио једно место код тог споменика.

Обама: Плаже Нормандије биле "мостобран демократије"

У говору на америчком гробљу у Колвилу, председник САД Барак Обама изјавио је да је америчка посвећеност слободи "исписана крвљу" на плажама Нормандије у Другом светском рату и да та посвећеност остаје непромењена и с новим генерацијама.

На америчком гробљу у Колвилу сахрањено је скоро 10.000 Американаца а налази се изнад плаже Омаха, где се одиграла једна од најтежих битака током искрцавања 6. јуна 1944. године.

"Америчка посвећеност слободи, једнакости, увреженом достојанству сваког људског бића, то је исписано крвљу на овим плажама и опстаће за увек", рекао је Обама и истакао да је победа савезника у Другом светском рату "дала облик безбедности и добробити" за будућност.

Франсоа Оланд истакао је на истом месту да Француска "никад неће заборавити шта дугује САД".

"Обележавамо данас један значајан датум наше историје када су се два народа ујединила у истој борби, у борби за слободу", рекао је Оланд на заједничкој церемонији са америчким председником Обамом на америчком војном гробљу.

О величини догађаја говори сам програм и листа званица, међу којима су британска краљица Елизабета Друга у пратњи чланова краљевске породице, амерички председник Барак Обама, руски шеф државе Владимир Путин, али и новоизабрани украјински председник Петро Порошенко.

На свечаност је позвано 9.000 званица, а процењује се да церемонији присуствује и око 150.000 грађана, у региону који се већ годину и по дана припрема за ову годишњицу и где је месецима уназад било немогуће наћи смештај.

За безбедност се брине око 12.000 полицајаца, војника и ватрогасаца.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару