Лавров: "Спољни играч" не треба да прави тензије

Руска страна се нада да ће САД искористити свој утицај на новоизабраног председника Украјине Петра Порошенка да се заустави насиље и казнена операција Кијева на југоистоку Украјине, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров након сусрета с америчким државним секретаром Џоном Керијем.

Скренули смо пажњу нашим америчким колегама на чињеницу да Украјина треба да решава проблеме у контексту Женевске изјаве и мапе пута коју је поднело председништво ОЕБС, рекао је Лавров, а пренео Итартас.

Кери се, према речима Лаврова, сложио да ситуација треба да се врати у те оквире и да је кључни захтев да се прекине свако насиље.

Руски минситар је истакао да су стране потврдиле потребу да се одмах прекине војна операција која је, како је додао, прешла све границе - артиљерија и авијација пуцају по мирним четвртима, гине све више цивила.

Он је такође скренуо пажњу Керија на чињеницу да неке акције САД и ЕУ, укључујући изјаве лидера Г7, не доприносе конструктивном дијалогу.

"Напротив, стварају илузију да је све дозвољено за неке личности у Киејву. Такав приступ неће донети ништа добро", оценио је Лавров.

Надамо се, додао је, да ће амерички утицај на Порошенка бити искоришћен да се заустави подстицање тензија и конфронтације.

Лавров је такође истакао да друге земље не би требало да терају стране у украјинском сукобу на било какве кораке и да једино сами Украјинци могу да остваре помирење у споственој земљи, преноси Итартас. 

Лавров је напоменуо би Украјинцима требало помоћи и да ниједан "спољни играч" који утиче на неку од страна у Украјини не би требало да подстиче тензије и тврдоглавост или покушава да подстакне било какве акције с циљем да једна страна у сукобу оствари победу над другом. 

Истичући да ће председник Владимир Путин присуствовати свечаном обележавању искрцавања савезника у Нормандију у Другом светском рату, чиме је отворен "други фронт" и оснажен победнички покрет Цртвене армије, Лавров је напоменуо како ће то бити добра прилика да се уједине снаге, спрече нови конфликти на европшком континенту и учине напори да се поврати мир у Украјини. 

Билатерални разговори Лаврова и Керија вођени су у хотелу у центру Париза уочи обележавања 70. годишњице Дана Д, искрцавања савезничких трупа у Норманцији током Другог светског рата.

Амерички државни секретар Џон Кери и његов руски колега изјавили су у Паризу да не желе да Украјина "буде пион" у борби за превласт између Истока и Запада.

Кери и Лавров су истакли да се Москва и Вашингтон слажу да Украјина мора да буде миран, стабилан и просперитетан мост између Русије и Европе. Они су, међутим, признали да постоје проблеми у решавању украјинске кризе.

Амерички држави секретар је навео да се нада да ће САД и Русија бити у стању да превазиђу несугласице.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару