Читај ми!

Седамдесет година од "Дана Д"

У Француској се обележава 70 година од савезничког искрцавања у Нормандији у Другом светском рату. "Даном Д" почела је једна од кључних битака за победу над нацистичком Немачком. Први пут званично одата почаст за 20.000 цивила колико их је убијено током 100 дана битке за Нормандију.

Церемонији присуствује 1.800 ратних ветерана и око 150 000 грађана. У Нормандији у току је међународна церемонија на коју је позвано 9.000 званица, међу којима 19 шефова држава и влада. Међу њима су председници САД и Русије Барак Обама и Владимир Путин, немачка канцеларка Ангела Меркел и британска краљица Елизабета Друга.

На лицу места је 12 000 полицајаца, војника и ватрогасаца који су задужени за безбедност званица, не рачујанући стране војнике.

Прослава је почела јуче када је 300 британских падобранаца скакало у Ранвилу, првом ослобођеном селу у Француској.

Француски председник Франсоа Оланд одао је пошту погинулим Французима у Меморијалном центру Кана (у северној Француској). За 100 дана битке у Нормандији погинуло је 20.000 француских цивила.

"Желео сам да будем овде са вама како бих истакао жртву коју је цивилно становништво поднело оних дана и оних ноћи у којима је Француска поново освојена", истакао је Оланд.

Како је најављено, Оланд ће се у току дана састати са Обамом на америчком гробљу изнад плаже Омаха, на којој је највише жртава пало током искцавања. На том гробљу се очекује 10.000 људи.

Високе званице и ветерани ће ручати у дворцу Бенувил, где се налази део Пегазовог моста који су заузели британски командоси 6. јуна 1944. године.

Међународна церемонија званично почиње у 14.30 у Уистреаму, на плажи Сворд, где су се искрцали британски и француски војници. Том приликом ће наступити војни оркестри.

Предвиђено је седам бинационалних церемонија Француске са САД, Великом Британијом, Канадом, Холандијом, Данском, Норвешком и Пољском.

Инвазија на Нормандију, под шифром "Операција Оверлорд", највећа је поморска инвазија у историји ратовања. Десантне савезничке снаге чинило је 73.000 америчких, више од 60.000 британских и преко 20.000 канадских војника, уз подршку француских командоса.

Искрцавање дуж 80 километара обале је почело ноћним падобранским десантом 23.000 људи, великим артиљеријским нападом из ваздуха и с мора, после чега је 6. јуна 1944. уследио и успешан амфибијски десант на стратешки важан Пегазов мост, у близини Кана.

Процене о броју погинулих савезника првог дана искрцавања се разликују: од 2.500 до 5.000.

Током читаве тромесецне операције, у Нормандији је погинуло, рањено или нестало око 215.000 савезничких војника и, како се процењује, још толико немачких.

Недалеко од обале је гробље на коме је сахрањено 22.000 немачких војника. Већина погинулих Американаца је сахрањена у домовини, а у Нормандији око 9.300.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару