Читај ми!

Почело обележавање годишњице "Дана Д"

У Француској су почеле церемоније обележавања 70. годишњице искрцавања савезника у Нормандији у Другом светском рату, операције познате као "Дан Д", којом је кренула једна од кључних битака за победу над нацистичком Немачком.

Церемоније, чији ће главни програм бити сутра поподне, почеле су данас на "Пегазовом мосту", код Бенувила кога су ослободили британски падобранци у ноћи између 5. и 6. јуна. Уследило је заузимање Ранвила, првог ослобођеног села у континенталној Француској, пише Бета

Више стотина људи, укључујући око сто ветерана шесте британске падобранске дивизије, присуствовало је данас церемонији одавања почасти погинулим.

Британски принц Чарлс у пратњи супруге Камиле данас ће ту ручати са бившим борцима.

Они ће присуствовати искакању 300 британских падобранаца у Ранвилу, првом ослобођеном селу у Француској.

Поред британских падобранаца скакаће и Канађани и Французи, а међу њима и Шкотланђанин  Џок Хатон, који ће скочити "у тандему", јер има 89 година.

Нешто пре поноћи 24 ватромета осветлиће небо, као што су га осветлила прва савезничка бомбардовања у ноћи између 5. и 6. јуна 1944, која су најавила ослобађање Европе од нациста.

Спектаклом који ће се протезати од места Уистреам на истоку до Сент-Мартен-де Варвила на западу, односно од такозване плаже "Сорд" до плаже "Јута", одаје се почат погинулим савезничким војницима и цивилима из Нормандији.

Главни део комеморације биће сутра поподне на плажи у Уистреаму, којој ће присуствовати двадесетак шефова држава или влада, укључујући председника САД Барака Обаму, Русије Владимира Путина, Украјине Петра Порошенка, као и немачке канцеларке Ангеле Меркел и британске краљице Елизабете Друге.

Око 1.800 ветерана очекује се сутра у Нормандији, док се дуж обале Нормандије очекује се око милион људи од данас до недеље. 

У Нормадији се 6. јуна 1944. искрцало 130.000 људи, а крајем јула придружило им се још скоро 1,5 милиона.

У Бици у Нормандији погинуло је 37.000 људи на страни савезника и 50.000 до 60.000 на немачкој страни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару