Читај ми!

Гробница са 800 беба у Ирској

У близини дома за неудате мајке у Ирској пронађена масовна гробница са скоро 800 беба и деце. У такве центре, које су водиле часне сестре, послато је на хиљаде неудатих трудних жена, које су на почетку 20. века називане "посрнулима".

Истраживање је показало да је 796 деце, од новорођенчади до старости од осам година, током 35 година, од 1925. до 1961, сахрањивано у заједничку гробницу, у близини католичког дома за неудате мајке, преноси Танјуг.

Ирске власти саопштиле су да покушавају да пронађу најбољи приступ овом, како су изјавиле, дубоко узнемиравајућем открићу.

Историчарка Кетрин Корлес, која је открила овај случај, рекла је да је њено истраживање података о смртности деце у дому Св. Мери у Туаму, указало да је некадашња септичка јама у близини зграде, заправо масовна гробница.

Септичку јаму, до врха пуну костију, открили су локални становници 1975. када је плоча којом је била покривена пукла.

Све до данас, мештани су мислили да кости датирају из времена Велике глади у Ирској, током које је 40-их година 19. века умрло на стотине хиљада људи.

Ово истраживање бацило је ново светло на проблематичну прошлост Ирске католичке цркве.

Св. Мери је био један од неколико домова "за мајке и децу" у Ирској, почетком 20. века, подсетио је АФП. Хиљаде неудатих трудних жена, које су у то време називане "посрнулима", послате су у такве центре, где су рађале децу.

Конзервативно католичко друштво осуђивало је те жене и оне су најчешће биле принуђене да дају децу на усвајање.

Према последњим подацима о смртности у дому Св. Мери, готово 800 деце умрло је од неухрањености и разних болести као што су богиње или туберкулоза.

Према католичким законима тог времена, деца невенчаних родитеља нису могла да буду крштена, а самим тим ни сахрањена у освештаној земљи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару