Читај ми!

Ослобођени мисионари, окршај са Боко Харам

Два италијанска свештеника и часна сестра из Канаде ослобођени су у Камеруну, где их је пре два месеца отела наоружана група, а убрзо потом државни радио је јавио да су безбедносне снаге на северу земље убиле 40 припадника исламистичке групе Боко Харам.

Вест о ослобађању свештеника и часне сестре, који су у Камеруну радили као мисионари, потврдили су и Ватикан и италијанско Министарство спољних послова које се захвалило властима Канаде и Камеруна, али није прецизирало где и када су они ослобођени, преноси Танјуг.

У време отимице, 5. априла, радио Ватикан је јавио да није искључено да Боко Харам стоји иза отимице, подсетила је агенција АП.

Позивајући се на неименоване војне изворе из Камеруна, агенција АФП је пренела да су они ослобођени око два сата после поноћи. Према тим изворима, мисионари који су киднаповани на северу Камеруна у близини границе са Нигеријом, ослобођени су "у оквиру размене затвореника" након исплате отмичарима.

Портпарол Ватикана Федерико Ломбарди изјавио је да је папа Фрања од почетка пратио овај случај отмице.

Истовремено, извор из председништва у Камеруну је, како преноси агенција Ројтерс, потврдио сукобе на северу земље, тачније западно од града Кусери, у близини граница са Нигеријом и Чадом.

Власти Камеруна, које су се нашле на мети критика Нигерије што не чине довољно у борби против Боко Харама, распоредиле су ове недеље око 1.000 војника на северу земље у оквиру борбе против исламских екстремиста.

Група Боко Харам, чији назив на локалном хауса језику значи "западно образовање је забрањено", води насилну кампању против нигеријске владе од 2009. године.

Та група је у Нигерији 14. априла отела 276 девојчица са полагања испита у средњој школи у удаљеном североисточном селу Чибок у држави Борно. Према наводима медија, 53 девојчице су досад успеле да побегну отмичарима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару