Читај ми!

Ренци: "Њу дил" решење за ЕУ

Италијански премијер Матео Ренци, који је виђен као ослонац Немачкој за стабилизацију Европске уније, изјавио је да је постављање ЕУ на чврсте ноге могуће једино уз улагање и државних средстава у повећање производње и отварање радних места, а не само "стезањем каиша".

Ренци, чија је Демократска странка левог центра у Италији убедљиво победила на изборима за Европски парламент, у разговору с новинарима шест угледних западноевропских листова тиме је потврдио да се залаже за неку врсту европског "Њу дила", којим је Америка изашла из највеће економске кризе прошлог века, преноси Бета.

Пјер Карло Падоан, министар економије у Ренцијевој влади, уједно је саопштио да ће Италија уравнотежити свој буџет, али да тражи да такође Европска инвестициона банка добије овлашћење да своје фондове усмерава и у јавне инвестиције у циљу преокрета целе ЕУ ка расту привреде и запошљавања.

Италијански премијер је нагласио да "ако сви заједно не прионемо на тај потхват", ЕУ ће заостати за светским такмацима и "кроз двадесетак година ниједна европска земља неће бити међу светским силама, осим можда Немачке".

"Ја већ имам одличан однос с (немачком канцеларком) Ангелом Меркел", рекао је Ренци и додао да "није Немачка непријатељ, већ узор за тржиште рада, јавну управу" и да се не може Берлин кривити за невоље неких чланица ЕУ.

"Али то не значи да немам различите замисли у односну на немачку канцеларку", истакао је шеф владе у Риму у заједничком интервјуу европским дневницима Монд, Зидојче цајтунг, Гардијан, Стампа, Паис и Газета Виборча.

"Данас је очигледно да је у најбољем интересу Немачке да Италија крене брже и поврати привредни раст који неће бити утемељен само на 'стезању каиша'. Без крупних инвестиција на подручју рада и економског раста све мере за кресање трошкова су осуђене на неуспех", објаснио је Ренци.

Италијански премијер, који је снажном победом своје странке на изборима за ЕП ублажио шок и страх после продора екстремних и антиевропских странака, већ је покренуо темељите, историјске реформе у Италији и ставио до знања да намерава да у италијанску привреду усмери 150 милијарди из фондова ЕУ у идућим годинама.

Ренци је упозорио да се "Европа може спасти само ако се промени", и то снажним улагањем и државног новца у енергетику и инфраструктуру, што значи, покретање привредног раста ради отварања нових радних места.

Ренци је рекао да ће 2. јула, приликом излагања циљева италијанског председништва ЕУ у Европском парламенту, подвући да су то превасходно инвестиције у енергетику, инфраструктуру и заштиту Европе од илегалне имиграције која тешко погађа Италију и друге средоземне чланице Уније, међу којима су и Шпанија, Грчка, Француска, Словенија и Хрватска.

Ренци је додао да је против неких замисли да се укине "шенгенски простор" без граница унутар ЕУ, али да се јасна правила морају успоставити.

Шеф владе у Риму је навео да је "Европа последњих година изгубила осећај за подухват, пустоловину, изазове и снове".

Премијер Италије је рекао да, кад је реч о избору новог председника Европске комисије и других челника Уније, "пре договора о неком имену, морамо постићи договор о програму".

Ниједна политичка групација није добила већину у ЕП и зато је нужан шири споразум између влада и парламента Уније, "јер све док Европа не буде себе опремила начином за сузбијање незапослености, свака расправа о положајима је излишна и неделотворна", закључио је Ренци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару