Читај ми!

Нови сукоби на истоку Украјине, 17 погинулих

Најмање 17 украјинских полицајаца је погинуло, а 30 повређено, током сукоба са проруским снагама на истоку Украјине претходне ноћи. У Луганску проглашено ванредно стање и објављена општа мобилизација. Берлин признаје легитимитет предстојећих председничких избора, каже шеф немачке дипломатије.

Проруски побуњеници испаљивали су данас минобацачке гранате и усмртили 17 украјинских војника на истоку земље што је био најцрњи дан за војску, и то три дана пре кључних председничких избора, јавио је АФП.

Окршаји између проруских побуњеника и украјинских безбедносних снага воде се већ недељама у те две области које су прогласиле независност после одрзаних референдума овог месеца.

Украјинске власти и Запад не признају резултате ових референдума.

Напад код Волноваха догодио се ноћас код контролног пунка украјинске војске, а побуњеници су користили минобацаче, навело је Министарство одбране.

Прес служба самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛПР) саопштила је да је у том граду проглашено ванредно стање и објављена општа мобилизација за мушкарце између 18 и 45 година.

У међувремену, како се наводи, у току су оружани сукоби снага украјинске националне гарде и луганских снага у близини неколико градова, преноси Итартас.

Лугански војни извор рекао је касно синоћ да су прокијевске снаге предузеле офанзиву широких размера у региону.

Украјинске власти почеле су 13. априла војну операцију да поврате контролу над областима Луганск и Доњецк.

У Украјини се у недељу одржавају председнички избори које Запад сматра пресудним за смиривање напетости у земљи.

Берлин признаје легитимитет избора

Три дана уочи председничких избора у Украјини немачки министар иностраних послова Франк-Валтер Штајнмајер истакао је да је важно да сви признају резултате избора и додао да не верује да је Русија изабрала да себе међународно изолује.

Запад је запретио већим санкцијама против Русије, ако Москва поремети гласање у недељу, а Штајнмајер је поручио да је свима у интересу да избори буду поштени колико је то могуће.

Додао да то можда неће бити могуће у неким градовима.

Према његовим речима, након одређеног ублажавања насиља у протеклих девет дана, нада да конфликт неће поново ескалирати због самовољног оспоравања легитимности избора, пренео је АП.

Ослобођен новинар "Раша тудеја"

Раније данас, британски новинар, сарадник телевизије Раша тудеј Грејам Филипс, ослобођен је после 36 сати проведених у рукама украјинске државне безбедности, јавила је та руска телевизија на енглеском језику.

"Сав мој рад је у реду, нема оптужби против мене, нема мера протеривања и нико није дигао руку на мене из беса. Украјинске власти су се према мени достојно опходиле", написао је новинар на свом Твитер налогу.

Филипс је рекао за РТ непосредно после ослобађања да је сликао неки контролни пункт код Маријупоља, на југоистоку Укрјаине, када су га привели украјински војници и затим предали државној безбедности (СБУ).

"Кад су видели да радим за РТ, ситуација се погоршала. Узели су ми ствари и врло дететаљно ме испитивали", рекао је Филипс. Он је затим полицијским колима пребачен до једне касарне украјинске војске на истоку земље, а на крају је предат британском конзулату у Кијеву.

Украјинска државна безбедност јуче је потврдила да је новинар ухапшен и да се налазио на месту где је забрањено присуство новинара док се спроводи "антитерористичка операција" коју украјинске власти воде против проруских побуњеника на истоку земље.

Грејам Филипс извештава о догађајима у Украјини неколико месеци.

Проукрајинске групе су последњих недеља позивали на друштвеним мрежама да он буде протеран из земље.

Украјинске власти држе у притвору од протеклог викенда два руска новинара који раде за руски интернет сајт Лајф њуз.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару