Читај ми!

Сакс: Косово и Крим, намиривање интереса великих сила

Мир у свету и међународно право не могу почивати на "намиривању интереса" великих сила јер је равнотежа моћи немогућа и увек ће водити сукобима, оценио је познати амерички економиста Џефри Сакс поводом украјинске кризе. Проглашење независности Косова успоставило је преседан који Русија користи да оправда акције на Криму, а иронија је јасна, сматра Сакс.

Џефри Сакс, професор на Универзитету Колумбија и специјални саветник генералног секретара УН Бан Кимуна, указује на чињеницу да се у данашњим приликама "земље боре за нафту и друге природне изворе од животне важности".

У анализи објављеној у шпанском дневнику Паис, коју преноси Бета, Сакс је оценио да је руско присаједињење Крима неприхватљиво кршење међународног права.

Поштовање система УН и одлука Савета безбедности је, сматра Сакс, једини начин за очување мира у свету и за спречавање тешких поремећаја у светској економији.

Сакс је навео да се "САД, Европска унија, Русија и НАТО позивају на међународно право када им то одговара, а оглушују се о њега кад им смета" и подсетио на напад НАТО-а на Србију и на интервенције САД у Ираку и Авганистану чије су "последице поражавајуће".

Амерички економиста је указао на то да је интервенција Русије у Украјини у "контексту кршења међународног права САД, ЕУ и НАТО-а неколико пута последњих година".

"НАТО је 1999. године, под вођством САД, бомбардовао Србију кршећи међународно право и упркос противљењу Русије, савезника Србије", подсетио је амерички професор.

"Потоње проглашење независности Косова од Србије што су признали САД и већина чланица Европске уније, успоставило је преседан који Русија користи да оправда акције на Криму... а иронија је јасна", сматра Сакс.

Саветник генералног секретара УН навео је да је и интервенцијом НАТО-а у Либији прекршен светски правни поредак и каже да је одлуку Савета безбедности да се заштити либијско становништво, НАТО "искористио само као изговор да би бомбардовао Гадафијев режим и срушио га с власти".

"Како је Русија у више наврата упозоравала, акције САД у Сирији су такође биле супротне праву", додао је Сакс.

Када је председник Сирије Башар ел Асад употребио силу против демонстраната, САД су подржале војну побуну против њега, "а САД, Саудијска Арабија, Турска и друге земље послале су финансијску и војну помоћ побуњеницима, чиме су повредиле суверенитет Сирије и прекршиле међународно право", указао је Сакс.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару