Оживљавање дијалога Изреалa и Палестине?

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао да је Израел спреман да настави разговоре са Палестинцима, истакавши да палестинска држава може настати само кроз преговоре. Главни палестински преговарач Саеб Ерекат је, такође, изразио вољу да се иде напред.

Преговори Израелаца и Палестинаца су ових дана доспели на ивицу пропасти. Једни друге љутито оптужују да подривају мировне напоре, али су ипак наговестили спремност да се дијалог оживи.

Напорима САД-a да се преговори продуже после првобитног рока за постизање споразума 29. априла задат је тежак ударац када је Израел одбио да ослободи чеврту, финалну групу од 26 палестинских затвореника. Палестинци су одговорили обновом кампање за међунaродно признање палестинске државе, преноси Танјуг.

Ипак, обе стране су изгледале спремне да наставе преговоре пред данашњи састанак преговарача с посредником САД-a Мартином Индиком.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је на седници владе рекао да је Израел спреман да настави разговоре, осудивши палестинске потезе и истакавши да палестинска држава може настати само кроз преговоре.

"Унилатералне кораке с њихове стране, дочекаћемо унилатералним корацима с наше," рекао је Нетанијаху.

Главни палестински преговарач Саеб Ерекат је, такође, изразио вољу да се иде напред.

"Ми покушавамо да их спасимо. Мислим да постоји заједнички интерес свих страна", рекао је Ерекат израелском ТВ Каналу 2.

Државни секретар САД-а Џон Кери, који је допринео обнови преговора крајем јула, после три године застоја, у петак је изразио нестрпљење према обема странама, најавивши да ће Вашингтон размотрити своју улогу посредника, подсећа Асошијетед прес.

У преговорима, иначе, није било напретка и било је очигледно да се до истека рока неће постићи споразум.

Када су преговори обнављани, Палестинци су обећали да ће суспендовати напоре за учлањење у међународне агенције и потписивање међународних споразума.

Израел се зазуврат обавезао да пусти у четири фазе 104 палестинска затвореника, који већ дуго служе затворску казну, укључујући и оне осуђене за убиства Израелаца.

Пошто више није очекивао споразум, Кери је настојао да се бар постигне оквир споразума како би се преговори могли наставити након истека првобитног рока.

У последњих неколико недеља он је поставио чак и скромнији циљ, да једноставно убеди две стране да продуже преговоре до краја године, али му ни то није полазило за руком.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару