Читај ми!

Јапану још два америчка антиракетна брода

Због претњи Северне Кореје, САД ће у Јапан послати још два брода са антиракетним системом "Аегис", изјавио је амерички секретар одбране Чак Хејгел, који је позвао Кину да поштује суседе.

Као одговор на провокације и дестабилизирајуће акције Пјонгјанга, и лансирање ракета, што је кршење резолуција Савета безбедности УН, данас могу да најавим да САД планирају да у Јапану до 2017. године распореде још два брода са антиракетним системом Аегис, рекао је Хејгел после разговора са јапанским колегом Итсуноријем Онодерујем, преноси Бета.

Пет бродова са антиракетним системом већ је распоређено у Јапану, где САД имају своје базе са готово 50.000 војника.

"Ове мере повећаће наше капацитете да бранимо Јапан и америчку територију од севернокорејских претњи балистичким ракетама", рекао је Хејгел.

Медији су раније јавили да је Токио својим одбрамбеним снагама наредио да униште све ракете које уђу у јапански ваздушни простор и да је у Јапанском мору распоредио своје бродове.

Хејгел, који је у оквиру своје азијске турнеје јуче дошао у дводневну посету Јапану, рекао је да су САД одлучне да бране Јапан, у складу са билатералним споразумима везаним за одбрану.

Поједини аналитичари верују да би припајање Крима Русији могло да наведе Кину на сличан поступак на острвима са којима се спори са Јапаном, а које Јапанци називају Сенкаку, а Кинези Диаоју.

Хејгел би да требало да се састане и са министром спољних послова Јапана Фумиом Кишидом.  После посете Јапану, Хејгел иде у Кину и Монголију.

Амерички секретар одбране је позвао Пекинг да користи "одговорност велике силе" и поштује своје суседе, све нервозније због начина на који званични Пекинг решава територијалне спорове.

"Велике силе имају велику одговорност. И Кина је велика сила. А сви народи заслужују поштовање, без обзира колико су велики или колико су мали", поручио је Хејгел током боравка у Јапану, а уочи сутрашњег доласка у званичну тродневну посету Пекингу, пренео је Ројтерс.

Хејгел је упозорио је Кину да не прибегава унилатералној акцији да би решила своје територијалне спорове са суседима, повукавши паралелу са руским упадом у Украјину, наводи АФП.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару