Читај ми!

Нестали авион, провера сигнала у Индијском океану

У току је провера сигнала који су Кинези детектовали у Индијском океану, за који се претпоставља да би могао да потиче из црне кутије несталог малезијског авиона. Сигнале из мора снимио и аустралијски брод.

Безмало месец дана бродовима и авионима претражује се велика област Индијског океана у којем је можда завршио лет малезијског Боинга 777. Неколико пута учинило се да су му на трагу, па се зато сада и сигнал узима са опрезом, иако је ухваћен на фреквенцији од 37,5 килохерца, баш на оној коју емитују црне кутије.

Ангус Хјустон, шеф аустралијске агенције која координира потрагу, рекао је да су и аустралијски и кинески бродови детектовали сигнал за који се верује да потиче из црне кутије несталог авиона.

Како је речено, други сигнал регистрован је на мање од два километра од првобитног и у размаку од само неколико сати.

"То је важан и охрабрујући траг, али и даље треба бити опрезан. Због спекулација и непотврђених извештаја родбина и пријатељи несталих путника и посаде пролазе кроз страшан период и ја не желим да им то отежам", рекао Хјустон.

Додао је да кинески брод 'Хаисун 1' врши провере на дубини од 4.500 метара, што је невероватно, тако да је свака потрага веома изазовна и захтевна, и требаћ времена да се утврди да ли тамо има нечега.

Очекује се да се кинеском броду придруже један британски и један аустралијски војни брод са одговарајућом опремом.

"Опрезни сам оптимиста. Фреквенција је одговарајућа, као што је и област у којој је сигнал ухваћен. Међутим, може да се догоди да су ухватили сигнал неког океанографског инструмента на морском дну", каже океанограф Сајмон Боксол.

Аустралијски премијер Тони Абот, који је трентуно у посети Јапану, рекао је да се нада, али да није сигуран да је кинески брод заиста детектовао сигнале из црне кутије несталог авиона. Зато је нагласио да нова открића треба узети са резервом, како истражитељи не би поново били наведени на погрешан траг.

Породице и пријатељи несталих у малезијском авиону, већином Кинеза, желе само да прекрате неизвесност и сазанају шта се заиста догодило. 

Посаде авиона из седам земаља надлетале су, у десетинама мисија из Перта, дубоко у јужном делу Индијског океана у потрази за остацима авиона и придружиле се бродовима опремљеним софистицираном опремом за детектовање локатора црне кутије која снима гласове и податаке с лета.

Црне кутије садрже информације за утврђивање узрока ваздухопловних несрећа. Путнички авиони имају две: једна снима податке лета, а друга разговоре у пилотској кабини.

Смештене су у чврсте металне кутије, које могу да издрже велики притисак и на дубини до 6000 метара и изузетно високу температуру. Међутим, ултразвучни сигнал шаљу највише 30 дана. Малезијски авион нестао је 8. марта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару