Читај ми!

Немачка најављује нове санкције Москви

Уколико ситуација са Украјином и даље буде ескалирала, немачка канцеларка Ангела Меркел упозорила Москву на могућност нових привредних санкција.

Ангeла Меркел је, на конгресу ЦДУ у Берлину, истакла да ипак, без обзира на све, дипломатски напори не смеју престати и посебно навела да се она лично, свакодневно залаже да разговоре са Русијом, преноси Танјуг.

"Ако се на територијални интегритет Украјине даље буде нападало, онда ћемо ми морати наложити увођење привредних санкција", рекла је Меркелова.

Медији коментаришу да је "заједнички против Путина" њена девиза за Европу.

Меркел је, како су пренели немачки медији, изразила жаљење због догађа у Украјини и зато што је у времену "све интензивније сарадње са Русијом победило једно мишљење о територијаним претензијама" и то "само зато, јер су људи у Украјини захтевали уговор са Европом".

Немача канцеларка је упозорила да право јачег не сме стајати изнад права.

Пре Меркелове је на конгресу ЦДУ носилац изборне листе за европске парламентарне изборе Дејвид Мекелистер позвао на јединство Европску унију у случају Украјине.

Мекелистер захтева једниство у оквиру ЕУ не само због Украјине, већ и због решења финансијске кризе и указао на потребу разаградње бирократског система, који би ЕУ могао да оптерећује.

Интерфакс: Јануковичу не прети екстрадиција 

У случају да Кијев упути Москви захтев за изручење свргнутог украјинског председника Виктора Јануковича он ће највероватније бити одбијен.

Москва ће негативно одговорити на захтев за екстрадицију Јануковича jер је он и даље по праву председник Украјине и у складу с тим има имунитет од кривичног гоњења, јавља агенција Интерфакс, преноси Танјуг.

Коментаришући информације по којима нове украјинске власти Јануковича терете за погибије на кијевском Тргу независности, извор Интерфакса је рекао и да би свргнути украјински лидер могао да затражи политички азил у Русији, што такође може бити основ за одбијање екстрадиције.

Ове седмице челници украјинске полиције, службе безбедности и тужилаштва саопштили су прелиминарне резултате истраге о употреби снајпера на Мајдану, именујући као кривца и Јануковича. Издат је налог за његово хапшење.

Свргнути председник Украјине, који се тренутно налази у Русији, у интервјуу за ТВ канале Асошијетед прес и НТВ рекао је да он није наређивао отварање ватре на демонстранте.

"Што се мене тиче, никада нисам издавао никакве налоге за пуцање. И оружје, колико ми је било познато, никада није давано оним специјалним јединицама које су штитиле државне установе и зграде. Они су обављали функције предвиђене законом", рекао је Јанукович, додајући да је принцип којим се увек руководио да "никаква власт није вредна ни капи проливене крви".

Према његовим речима, у фебруару су у центру Кијева пуцали људи који су се налазили у зградама које је у то време контролисала опозиција.

Агенција РИА Новости пренела је изјаву бившег челника Службе безбедности Украјине Александра Јакименка да је убиство људи на Мајдану дело руку опозиционих снага, а да ће Европу "ускоро бити срамота због поступања особа које су подржавали, јер ће време показати праве кривце за та убиства".

У Украјини је 22. фебруара Врховна рада променила устав, сменила руководство парламента и полиције, а Јануковича сменила, расписујући изборе за 25. мај.

Скупштина је 27. фебруара одобрила формирање тзв. владе народног поверења, чији је председник постао Арсеније Јацењук.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару