Идалго преузела дужност градоначелнице

Ан Идалго, прва жена градоначелница Париза, преузела је данас званично дужност, оценивши да је то велики напредак за све жене. Идалго је на изборима 30. марта освојила 54,5 одсто гласова.

После церемоније у градској већници Идалго је изјавила једа је свесна одговорности коју носи њена нова дужност.

Она је рекла да је мали број жена градоначелница у великим градовима света, али да њена победа на локалним изборима показује да "ниједна тврђава није неосвојива" за жене и да се напредује ка равноправности полова, пренео је АП.

Идалго (54) освојила је, на изборима 30. марта, 54,5 одсто гласова и заменила на месту градоначелника свог дугогодишњег ментора Бертрана Деланоеа, који се није кандидовао за нови мандат.

Идалго, левичарка шпанског порекла, освојила је поверене Парижана дискретним шармом, професионалношћу и ненаметљивом упорношћу.

Рођена на југозападу Шпаније 1959. године, као врло мала са родитељима се доселила у радничко предграђе Лиона.  Француски држављанин је постала у 14. години, када је променила име Ана у француску варијанту Ан.

Током каријере, најпре је радила као инспекторка рада, да би потом постала саветница бивше министарке рада Мартин Обри, творца идеје о 35-часовној радној недељи у Француској.

Релативно касно, у средњим 30-им годинама, прикључује се социјалистима када је странку предводио Лионел Жоспен.

Када је Франсоа Оланд изабран за председника 2012. године, очекивало се да ће бити унапређена на министарску позицију, али је она изабрала париску градску већницу, где је стрпљиво чекала своју прилику.

У кампањи је обећавала велике инвестиције у стамбено збрињавање, побољшање саобраћаја и повећање зелених површина, са циљем да заустави егзодус средње и радничке класе у предграђа вишемионског града.

Мајка је троје деце из два брака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару