Читај ми!

Чиле, земљотрес и цунами

Најмање шесторо људи погинуло, а троје је теже повређено у земљотресу од 8,2 јединице Рихтерове скале који је ноћас погодио северну обалу Чилеа. Нема веће материјалне штете. Десет сати после земљотреса укинуто упозорење на цунами.

18.25 - Земљотрес од 6,2 степена Рихтерове скале потресао је Панаму. Епицентар је био око 64 километара јужно од града Давида, на дубини од 10 километара.

13.20 -  Најмање шест особа је страдало, а три теже повређено у земљотресу, јавља АФП.

06.15 - У ноћашњем земљотресу погинуло је најмање петоро људи, саопштио је министар унутрашњих послова Родриго Пеналиљо. 

Министар унутрашњих послова Чилеа Родриго Пенаилиљо је рекао да је погинуло најмање шест људи, и да су теже повређене три особе. Они су страдали у градовима Икикеу и Алто Осписију, и то или од срчаног удара или од рушевног материјала, пренео је АФП.

Земљотрес је изазвао панику грађана који су истрчали на улицу, а више од 900.000 људи дуж чилеанске обале послушало је владино наређење да се евакуишу и потраже безбедније место.

Слична упозорења на цунами дата су за Пацифичку обалу Јужне Америке и Централне Америке.

Десет сати након што је дала упозорење на цунами, чилеанска влада га је укинула.

Народ је почео да обилази куће након што су сате провели изван њих, мада их је министарство унутрашњих послова упозорило да остану опрезни јер је ниво мора остао виши од уобичајеног за преко једног метра.

Због земљотреса је избило неколико пожара, било је оштећења на путевима, прекида струје у северном граду Арику, мада није било масовних уништавања у једној од сеизмички најактивнијих земаља.

"Није било уличног светла, људи су успаничено трчали. Након земљотреса било је неколико накнадних потреса", рекла је за АФП Вероника Кастиљо из Арика, удаљеног хиљаду миља северно од престонице Сантијага.

Чилеанска влада је саопштила да је до сада регистровано 17 накнадних потреса тла и да ће их бити још наредних дана, јер има још енергије да буде ослобођено из зоне потреса, рекао је Серђо Бариентос из чилеанске сеизмолошке службе.

Председница Мишел Башле је неке делове северног Чилеа прогласила за зоне природне катастрофе и рекла да ће војска бити размештена у областима да спречи пљачкање и нереде, као што је то урадила и у земљотресу јачине 8,8 степени Рихтера 2010. године.

У том земљотресу је погинуло више од 500 људи, а причињена је штета од 39 милијарди долара.

У граду Икикеу, најближем епицентру, из затвора је побегло око 300 затвореника усред хаоса, а враћено их је 39, саопштила је полиција.

Земљотрес је регистрован у водама Пацифика, у близини северне чилеанске обале, тачније на дубини од 10 километара, на 83 километра од приморског града Икике, код границе са Перуом, саопштио је амерички геолошки институт.

Упозорење на цунами издато је и за Хаваје, мада се они налазе 4.800 километара од обала Јужне и Централне Америке.

Земљотрес у Чилеу имао је утицај и на Еквадор и Перу, где су власти такође издале опасност од цунамија. Потреси тла су се осетили и у Боливији, док су с друге стране Тихог океана у Индонезији локалне власти навеле да би до њих могао да стигне плимни талас из Чилеа величине пола метра.

"Сви дуж обале би морали да буду упозорени и спремни", рекао је на Твитеру председник Еквадора Рафеал Кореа.

Хондурас у Централној Америци такође је прогласио упозорење од цунамира, а Никарагва га је опозвала раније.

Пацифички центар за упозоравање на цунами такође је издао упозорење за Колумбију и Панаму и позвао још најмање шест земаља да буду опрезне.

Чиле се налази на једном од најтруснијих подручја у свету. Земљотрес јачине 8,8 степени Рихтерове скале и након тога цунами, погодили су ту земљу у фебруару 2010. године и тада је погинуло више од 500 људи, уништено 220.000 кућа и причињена и друга штета у приобаљу.

Најјачи земљотрес регистрован у Чилеу, од 9,5 степени Рихтера, догодио се 1960. године и тада је погинуло више од 5.000 људи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару