Читај ми!

Доживотна робија саучесницима у убиству Раџива Гандија

Тројици мушкараца осуђених због мањег учешћа у убиству бившег премијера Индије Раџива Гандија Врховни суд Индије преиначио смртну казну у доживотни затвор. Као разлог наведено је "необјашњиво одлагање" извршења пресуде.

Индијски Врховни суд преиначио је смртну казну у доживотни затвор за тројицу мушкараца осуђених за мању улогу у убиству бившег премијера Индије Раџива Гандија.

Та тројица су одслужила више од 20 година у једном затвору у јужној индијској држави Тамил Наду, чекајући на извршење смртне казне.

Њихови браниоци навели су да би сада извршење смртне казне над њима, пошто су већ толико дуго провели у затвору, представљало неуставну двоструку казну.

Они су, такође, осудили то што су осуђеници толико дуго чекали на одговор на њихов захтев за помиловање, наводећи да је то деградирајући, нехуман третман, који се може подвести под тортуру.

Врховни суд је прошлог месеца пресудио да је "необјашњиво одлагање основ за преиначење смртне казне у доживотни затвор", као што је урађено у још 15 других случајева смртне казне.

Тројица осуђених порекли су да су ишта знали о завери за убиство Гандија, 21. маја 1991, током предизборне кампање у држави Тамил Наду, на југу Индије.

Напад, који су организовали Тамилски тигрови, герилски покрет из суседне Шри Ланке, практично је окончао индијску подршку за побуњенике у њиховој вишедеценијској борби за самосталну тамилску државу.

Сви организатори убиства Гандија, који је био на мети због слања индијских трупа 1987. у Шри Ланку, убијени су током или после атентата 1991. Мада су индијске трупе послате да надгледају спровођење мировног споразума између Тамилских тигрова и владе Шри Ланке, оне су се уплеле у рат и месецима се бориле против побуњеника.

Тројица која су чекала извршење смртне казне била су међу 26 осуђених за мање улоге у планирању атентата на Гандија.

Индијац Ариву Пераривалан проглашен је кривим што је купио батерију од девет волти коришћену за бомбу, док су грађани Шри Ланке Муруган и Сантан признали да су били припадници Тамилских тигрова, али само пиони у много већој игри коју су једва разумели.

Раџив Ганди је био син некадашње премијерке Индире Ганди, убијене у октобру 1984. године, и супруг Индијке италијанског порекла Соње Ганди, садашње председнице владајуће Конгресне странке.

Убиство Раџива Гандија у Индији се сматра осветом Тамилских тигрова због споразума из 1987. године када су владе Индије и Шри Ланке одлучиле да разоружају герилце.

Шри Ланка је уништила Тамилске тигрове 2009. године после грађанског рата који је трајао три деценије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи