Читај ми!

Сукоб полиције и демонстраната у Бангкоку

Један полицајац погинуо, а 42 особе су повређене у сукобима полиције и демонстраната у Бангкоку. Око 100 људи је ухапшено, а полиција растерује демонстранте који протестују од новембра прошле године. За сада није познато ко је отворио ватру и бацао сузавац.

У сукобима тајландске полиције и демонстраната у престоници Бангкоку погинуо је један полицајац, 42 особе су повређене, а ухапшено је стотинак људи, јављају стране агенције.

Полиција је почела велику акцију с циљем да отера демонстранте који протестују од новембра прошле године, а под блокадом држе владине зграде на неколико места у централном и северном делу престонице.

У акцији учествује око 15.000 полицајаца, а демонстранти траже оставку премијерке. Полиција је за сада демонстранте отерала са једног од пет места које су заузели.

Данас се чуло пуцање у неколико наврата, али за сада није познато ко је отварао ватру.

"Један полицијац је погинуо, а 14 је повређено", рекао је за Ројтерс шеф полиције Адул Саенгсингкаев.

Он је додао да је полицајац погођен метком у главу и да је умро на путу за болницу.

Локална телевизија је емитовала снимке сукоба полиције и демонстраната у близини зграде владе, где се развио дим од сузавца за који полиција каже да су га бацили демонстранти.

Шеф Савета за националну безбедност Парадорн Патанатабутр рекао је за Ројтерс да полицајци нису бацили сузавац, да су наоружани само палицама, да имају штитове и да нису користили гумене метке.

Опозиција на Тајланду протестује од новембра прошле године тражећи оставку премијерке Јинглак Шинаватре, поништавање избора одржаних 2. фебруара, као и распуштање владајуће Странке за Тајланд.

Избори за посланике одржани су уз сукобе присталица власти и опозиције, а према незваничним подацима, гласало је 45,8 одсто бирача, док је у девет јужних провинција гласање отказано у потпуности, а у још девет на појединим бирачким местима, преноси Итартас.

Агенција подсећа да је током протекле 82 године и усвајања првог Устава на Тајланду изведено 18 државних удара, чија је покретачка снага по правилу била војска.

Последњи је био 19. септембра 2006, када је свргнут брат премијерке чија је странка победила на изборима 2011, Таксин Шинаватра.

Лидер протеста Сутеп Таугсубан жели да ослаби моћ породице Шинаватра, оптужујући премијерку да је марионета њеног брата, за ког опозиција сматра да је корумпиран и да представља претњу за крхку тајландску демократију.

Јинглак Шинаватра је одбила да се повуче, сматрајући да је изабрана великом већином и да је отворена за спровођење реформи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи