Читај ми!

Грузија, пет година затвора за бившег премијера

Бивши грузијски премијер Ванo Мерабишвили и близак сарадник председника Сакашвилија осуђен је на пет и по година затвора због проневере. Његови савезници и адвокат тврде да је то политички чин.

Грузијски суд осудио је данас бившег премијера земље Вана Мерабишвилија на пет и по година затвора због проневере, што његов адвокат и савезници оцењују као чин политичког прогона.

Мерабишвили, који је био премијер у доба председника Михаила Сакашвилија, је био оптужен да је давао фиктивна запослења активистима који су радили на кампањи његове странке за парламентарне изборе 2012, преноси АФП.

Бивши министар здравља Зураб Ћиаберашвили, који је оптужен заједно са Мерабишвилијем, је осуђен новчаном казном у висини 27.000 долара.

Мерабишвили, који је у притвору још од маја прошле године, је био на положају генералног секретара Сакашвилијеве странке Уједињени национални покрет (УНМ), коју је на поменутим изборима победила Коалиција снова милијардера Бидзине Иванишвилија.

Мерабишвилијев адвокат Отар Кахидзе је изјавио као ће се његов клијент жалити на "нелегалну пресуду", оптужујући судију да је деловао под притиском тужилаштва.

Секретар за спољне послове странке УНМ, Гига Бокериа, истиче да пресуда Мерабишвилију "уништава политичку културу у Грузији, будући да се политички противници и опозоционе вође затварају из политичких разлога".

После одласка с власти председника Сакашвилија, на десетине његових савезника је стављено под истрагу због оптужби за корупцију и злоупотребу положаја. Западни званичници изражавају забринутост због могућности да те истраге у неким случајевима буду политички мотивисане.

Иванишвили, чије богатство је магазин Форбс прошле године проценио на 5,3 милијарде долара, је постао премијер Грузије после избора 2012, али је убрзо препустио власт савезнику кога је сам одабрао Ираклију Гарибашвилију. Верује се, међутим, да Иванишвили још увек има огроман утицај на грузијску политику.

Бивши грузијски председник Сакашвили, кога противници оптужују да је користио претерану силу против антивладиних демонстраната 2007. и 2009. године, остаће упамћен по неуспешном рату који је водио против Русије 2008, али и по сређивању стања у дотад изузетно корумпираној грузијској полицији и драстичном смањењу криминала.

Након прошлогодишњих председничких избора, Сакашвили је напустио Грузију и данас ради као предавач на америчком Универзитету Тафтс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи