Читај ми!

ЕУ блокира Швајцарску због Хрватске

Берн одбио да потпише Протокол на Споразум о слободи кретања особа, којим се тај споразум проширује на Хрватску. Из Европске комисије одговарају суспензијом Швајцарске у истраживачком програму "Хоризон 2020" и програму размене научника и студената "Еразмус".

Европска комисија прекида преговоре о учешћу Швајцарске у европском истраживачком програму "Хоризон 2020" и у програму размене студената "Еразмус", пошто је Берн одбио да потпише Протокол на Споразум о слободи кретања особа, којим би се тај споразум проширио и на Хрватску - као нову чланицу ЕУ, сазнаје Хина, преноси Јутарњи лист.

"Слобода кретања особа између ЕУ и Швајцарске јесте кључно начело које нећемо довести у питање, зато што је то и део ширег пакета који Швајцарској даје приступ нашем унутрашњем тржишту. Постоји тесна веза између швајцарског приступа програмима 'Хоризон 2020' и 'Еразмус  плус' и Протокола којим се слобода кретања проширује и на Хрватску. Оба програма имају везе са слободом кретања особа (размена научника и студената)", рекао је Хини портпарол Европске комисије Џо Хенон.

"Протокол још није потписан и с обзиром на околности и на одсутност јасног политичког сигнала да ће то бити учињено, предстојеће преговарачке рунде (о 'Хоризон 2020' и 'Еразмус плус') одложене су док Швајцарска не потпише Протокол", додао је Хенон.

Истраживачки програм ЕУ за наредни седмогодишњи период тежак је неколико милијаради евра и за Швајцарску је врло важно учешће у њему, будући да њихова привреда увелико "просперира од улагања у научна истраживања".

Швајцарска је саопштила да неће потписати у садашњем облику споразум којим се држављанима Хрватске отвара приступ швајцарског тржишта рада, након што су се прошле недеље њени грађани на референдуму тесном већином изјаснили за ограничавање имиграција.

Швајцарска и ЕУ су још 15. јула прошле године, две недеље након уласка Хрватске у ЕУ, парафирали додатни протокол Споразуму о слободи кретања особа којим се регулише прелазни период од 10 година током којих се број дозвола за Хрвате систематски повећава.

Након истека тог периода, држављани Хрватске имали би пуну слободу кретања на подручју Швајцарске, као и остали грађани земаља ЕУ. Тај протокол је требало да буде потписан за неколико недеља.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи