Читај ми!

Барозо: Независна Шкотска у ЕУ, немогућа мисија

У случају да из неке од земаља чланица ЕУ отцепљењем настане нова држава, та нова држава морала да поднесе захтев за чланство у ЕУ, рекао председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо. Говорећи о случају Шкотске, Барозо истакао да ће бити "екстремно тешко, ако не и немогуће" да се независна Шкотска прикључи ЕУ.

Председник Европске комисије Хозе Мануел Барозо рекао је да би у случају да из неке од земаља чланица Европске уније отцепљењем настане нова држава, та нова држава морала да поднесе захтев за чланство у Унији.

Барозо је у разовору за Би-Би-Си истакао да је важно да улазак такве земље у ЕУ морају да одобре све чланице Уније, а да би било "екстремно тешко" добити одобрење од свих чланица ЕУ ако нова чланица Уније долази из једне од постојећих чланица.

Председник ЕК навео је случај Шпаније која не признаје Косово.

"На пример, видели смо да се Шпанија противи чак и признавању Косова. Дакле, то је у одређеној мери сличан случај јер је то нова земља", рекао је Барозо.

Барозо је, говорећи о случају Шкотске, навео да ће бити "екстремно тешко, ако не и немогуће" да се независна Шкотска прикључи ЕУ.

Независна Шкотска би, како је указао, морала да затражи чланство у ЕУ и да добије одобрење свих садашњих чланова Уније.

Барозо је, међутим, појаснио да је на грађанима Шкотске да одлуче о својој будућности, додајући да он не жели да се меша у тај процес.

Референдум о независности Шкотске биће одржан 18. септембра, а референдумско питање грађанима гласиће: "Да ли би Шкотска требало да буде независна држава".

Шкотска влада најавила је да ће преговарати о шкотској позицији у ЕУ, а да би до таквог потеза могло доћи 18 месеци након референдума, ако би на референдуму била дата већинска подршка независној Шкотској.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи