Читај ми!

Сједињене европске државе, за и против

Стварање Сједињених европских држава било би најбоље оружје против евроскептика, каже европска комесарка Вивијен Рeдинг. Изјава Редингове увод је у пролећне изборе за Европски парламент, а њена визија стварања европске супердржаве блиска је многим чиновницима европских институција. С друге стране, изазива отпор и негативна реаговања национално опредељених политичара.

Потпредседница Европске комисије и комесарка за правосуђе Вивијан Рединг оценила је да би "стварање Сједињених европских држава било најбоље оружје против евроскептика" и најавила кампању за уједињење ЕУ под бриселском капом.

"Морамо да изградимо Сједињене европске државе са Европском комисијом као владом и дводомим парламентом, Европским парламентом и сенатом са представницима држава чланица", рекла је Редингова, преноси британски Телеграф.

Према њеном плану, Европска комисија имала би надмоћ у односу на националне владе држава ЕУ, док би европски посланици у ЕП имали предност у односу на националне представнике у замишљеном будућем сенату, док би Европски савет који чине национални лидери постао саветодавно тело.

Изјава Редингове увод је у пролећне изборе за Европски парламент, а њена визија стварања европске супердржаве блиска је многим чиновницима европских институција, док истовремено изазива отпор и негативна реаговања национално опредељених политичара.

Један од најпознатијих евроскептика у ЕП, Британац Најџел Фараж, према очекивању, ту изјаву је "дочекао на нож" оцењујући да је реч о "централистичком фанатизму" и изразио наду да ће грађани рећи "не" таквом предлогу.

Сваки покушај увођења додатних овлашћења ЕК, праћен је посебно жестоком дебатом у Великој Британији, а тамошњи национално оријентисани политичари попут Фаража истицали су више пута да су то покушаји стварања ЕССР-а, алудирајући на сличност са Совјетским Савезом.

Неименовани бриселски званичник оценио је да је "претпоставка да Британија напушта ЕУ" па због тога се британска осетљивост на ова питања "уопште не разматра".

Идеја о уједињењу европских чланица у супердржаву није нова, а њоме се у прошлости бавило више појединаца и политичких организација.

Најпознатији је свакако француски политички економиста и дипломата Жан Моне, који је један од родоначелника идеје о ЕУ чије је стварање почело формирањем Европске заједнице за угаљ и челик 1951. године и британским одбијањем да потпише приступницу.

Четири године касније, након што је пропао покушај стварања Европске одбрамбене заједнице, Моне је основао Акциони одбор за Уједињене европске државе, што је поспешило формирање Европске економске заједнице 1958. године.

У 21. веку идејом стварања Сједињених држава Европе истакао се бивши белгијски премијер Ги Верховстат, који је 2005. године након референдумског одбијања европског устава у Француској и Холандији тврдио да "Европљани желе више Европе".

Он је написао књигу "Сједињене државе Европе" за коју је 2007. године добио "Европску књижевну награду", прву која је икада додељена.

Као замена за пропали пројекат устава, у међувремену је ступио на снагу Лисабонски уговор који је усвојен после многих перипетија и понављања референдума о његовом прихватању у Републици Ирској.

Противници стварања европске супердржаве као један од аргумената наводе чињеницу да нису још све европске државе чланице ЕУ, па због тога уједињење читавог континента још није могуће, као ни укидање националног суверенитета.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару