Читај ми!

Руске ракете на граници ЕУ

У Калињинградској области, према ЕУ, Русија распоредила нуклеарне ракете система "искандер", као одговор на иницијативу САД за постављање ракетног штита у Пољској. Москва саопштава да тиме није прекршила ниједан међународни споразум.

Руско Министарство одбране објавило је да је у протеклих 12 месеци распоредило нуклеарне ракетне типа "искандер" у Калињинградској области, приближивши их границама Европске уније, односно Пољске.

Према образложењу руског Министарства одбране, померање нуклеарног арсенала према границама ЕУ одговор је на иницијативу САД за распоређивање ракетног штита у Пољској, пренела је агенција АФП.

Москва је још 2011. године упозорила да ће одговорити на планове за размештање америчког ракетног штита у Европи и инсистирајући на заједничком плану безбедности.

Министарство одбране саопштило је да Москва не крши ниједан међународни споразум распоређивањем мобилних носача ракета система "искандер" на обали Балтичког мора.

Министарство није навело где је Копнена војска поставила те носаче ракета кратког домета, које могу носити разне конвенционалне, савремене - електромагнетске пулсне и нуклеарне бојеве главе.

Саопштење Министарства одговор је на напис немачког дневника Билд о томе да су ракете постављене у области руске енклаве код Калињинграда, на обали Балтичког мора, између Пољске и Литваније, неколико стотина километара од Берлина.

Портпарол Министарства Игор Конашенков је саопштио да "конкретна подручја у којима је ракетни систем 'искандер' у Западној војној области, нису у супротности ни са једним међународним споразумом".

Русија је дуго претила распоређивањем "Искандера" код Калињинграда, као против-мером за ракетну одбрану коју уводе САД. 

"Искандер", који је напреднија верзија система "ОКА" - забрањеног споразумом о разоружању са САД, у служби је од 2006. године.

Састоји се од ракете дугачке 7,3 метра, тешке 3,8 тона, и тешког камиона с којег се може лансирати. Домет ракете је 400 километара, а домет једне верзије је накнадно повећан на 600 километара.

САД и Пољска забринути

Сједињене Америчке Државе изразиле су забринутост због инсталирања руских оперативно-тактичких ракетних система на територији Западног војног округа (ЗВО), саопштила је представница Стејт департмента Мери Харф.

"Ми смо пренели нашу забринутост руској влади. Позвали смо Русију да не предузима потезе који могу да доведу до дестабилизације ситуације у региону", рекла је Харф, а пренео је Итар-Тас.

Харф је, такође, рекла да је америчкој администрацији позната реакција забринутости у земљама које су суседи Русије.

Како наводи руска агенција, забринутост су изразиле Пољска и балтичке земље.

Итар-Тас је пренео саопштење Министарства иностраних послова Пољске да је та земља забринута због информације о инсталирању ракетних система "искандер" близу њених граница, као и најаву да ће Варшава бити принуђена да одржи консултације са њеним партнерима у НАТО.

"Инсталирање ракета 'искандер' противречи духу позитивне пољско-руске сарадње, нарочито када је реч о Калињинградској области, као и конструктивног дијалога НАТО-а и Русије", навело је пољско министарство.

Министар одбране Летоније Артис Пабрикс рекао је да је "јасно да је ово узнемирујућа вест", али да не представља изненађење за Ригу.

"То не мења равнотежу снага између НАТО-а и Русије, али мења равнотежу снага у региону. Претња је за неколико балтичких градова", рекао је Пабрикс, а преноси АФП.

Његов литвански колега Јуозас Олекас је, такође, изразио забринутост, додајући да Вилњус "прати ситуацију" и размењује мишљења и са регионалним партнерима и са партнерима у НАТО-у, пренео је Итар-Тас.

Како преноси РИА Новости, министар одбране Естоније Урмас Рејнсалу је рекао да свако јачање војне моћи Русије у том региону изазива забринутост.

Бела кућа је раније обнародовала програм за инсталирање објеката противракетне одбране у Европи, према којем ће инсталирање противракентих система бити спроведено у четири етапе до 2020. године.

Русија је, пак, тражила писану гаранцију у правно-обавезујућој форми да тај систем неће бити уперен против ње.

Руска агенција наводи да је 2011. године тадашњи председник Русије, а садашњи премијер Дмитриј Медведев обнародовао комплекс мера војно-техничког и дипломатског карактера, којима ће Русија одговорити на инсталирање система противракетне одбране у Европи.

Као први потез наведено је неодложно пуштање у рад радарске станице за упозорење на ракетни напад у Калињинградској области, што се недавно и догодило, а као друга мера наведено је инсталирање ракетних система "искандер".

Овај систем намењен је уништавању различитих копнених циљева - ракетних система, далекометне артиљерије, објеката и система противракетне и противваздушне одбране, наводи РИА Новости.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи