САД повећава помоћ Вијетнаму

После напетости у Јужном кинеском мору државни секретар САД Џон Кери изјавио да ће Вашингтон повећати помоћ за поморску безбедност суседима Кине. Како би превазишли последице САД и Вијетнам су потписали меморадум о разумевању и сарадњи.

Сједињене Америчке Државе појачаће поморску безбедносну помоћ мањим суседима Кине, усред растућих тензија због спорних територија у Јужнокинеском мору, саопштио је амерички државни секретар Џон Кери.

САД ће издвојити додатних 32,5 милиона долара за помоћ земљама југоисточне Азије у заштити њихових територијалних вода и обезбеђивању слободе пловидбе, рекао је Кери током посете Вијетнаму, где је, такође, позвао комунистичку владу на реформе у области људских права, демократије и економије.

Од укупне суме, Вијетнам ће добити помоћ од 18 милиона долара, укључујући пет брзих патролних бродова који ће бити додељени вијетнамској Обалској стражи, рекао је Кери, како преноси АП.

Стејт департмент је саопштио да ће америчка помоћ региону на пољу поморске безбедности премашити 156 милиона долара у наредне две године.

Ово није "брзо смишљена реакција на догађаје у региону", већ је део "постепене и планиране експанзије" у пружању такве помоћи, истакао је амерички државни секретар на заједничкој конференцији за штампу са вијетнамским министром спољних послова Пам Бин Мином.

Кери је, међутим, јасно ставио до знања да САД на тај начин помажу земљама региона да одбране своје воде од присвајања.

Његова посета Вијетнаму, након које ће сутра посетити Филипине, уследила је у тренутку када су драматично порасле тензије због конфликтних полагања права на територије у Јужнокинеском мору, а многи кинески суседи траже уверавање од Вашингтона да ће САД остати гарант помоске безбедности у азијско-пацифичком региону.

И Вијетнам и Филипини су у спору са Кином, чија је све већа изричитост у регону, укључујући успостављање нове зоне ваздушне одбране над деловима Источнокинеског мора, многе узнемирила.

Меморандум о разумевању САД и Вијетнама

САД и Вијетнам су потписали меморадум о разумевању и сарадњи како би превазишли последице рата који је завршен 1975. године и како би пронашли заостале бомбе у тој земљи.

Амерички амбасадор у Вијетнаму Дејвид Шир изјавио је на церемонији у Ханоју да САД и Вијетнам улажу напоре да превазиђу ратно наслеђе и да изграде боље међусобне односе.

Шир је на церемонији потписивања рекао да је то важна етапа за две земље које имају различите ставове о том рату, како је рекао и вијетнамски председник Труонг Тан Санг током посете САД у јулу ове године.

Потпредседник вијетнамске владе задужен за рад, инвалидска и социјална питања Буи Хонг Лин поздравио је потписиваје тог документа,  оценивши да је то први протоколарни споразум потписан између две земље о питању превазилажења рата. Он је додао да ће меморандум помоћи у јачању односа између две државе.

Документ је намењен за програм проналажења бомби и експлозивних средстава који су остали после рата. Процењује се да има још 9.300 бомби од укупно бачених 10.511 током рата на насељена подручја.

Од 2000. године више од 100.000 људи је погинуло и повређено у експлозијама бомби, што је просечно годишње 4.000 људи, наводе статистички подаци. До сада је деактивирано само 20 одсто тог експлозива.

САД су од 1993. године дале 65 милиона долара Вијетнаму као помоћ у акцији чишћења терена.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи