Читај ми!

Напето на граници Израела и Либана

Два либанска војника погођена неколико сати након што је снајпериста из те земље убио израелског војника. Нема информација о стању погођених војника.

Израелског војника убио је касно синоћ либански војни снајпериста док се возио дуж границе. Неколико сати касније израелска војска пуцала на двојицу либанских војника, саопштила војска.

Војни портпарол Либи Вајс рекла је да је до пуцњаве дошло после поноћи, да су израелске снаге приметиле "сумњиво кретање" дуж границе и погодиле два члана либанских оружаних снага.

Прецизирала је да се то догодило близу места на коме је либански снајпериста касно синоћ убио израелског војника. Вајс није имала податке о стању либанских војника, а либански војни званичници нису ништа коментарисали, наводи АП.

Израел је код мировне мисије УН у Либану оштро критиковао "кршење уверенитета" те земље, навео је званични Јерусалим и додао да ипак не жели даље ширење насиља".

Министар одбране Израела Моше Јалон рекао је да ће преко мисије УН затражити објашњење од Либана о том догађају, оцењујући да су "либанска влада и војска одговорни за оно што се догађа на њиховој страни".

Генерални секретар Бан Ки Мун позвао је, у саопштењу, обе стране на здржаност поводом ових догађаја.

Ови инциденти повећали су опасност од обнове сукоба у иначе осетљивом подручју које је углавном било мирно од једномесечног рата у лето 2006. године између герилаца либанског шиитског Хезболаха и израелске војске.

Израел и Либан су званично у рату од стварања Израела 1948. године. Обе земље забрањују својим грађанима да одлазе на "супротстављену" страну и између њих не постоје директне трговинске везе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи