Читај ми!

Сноуден украо "кључеве краљевства"

Информације које поседује Едвард Сноуден могу, потенцијално, да понуде супарничким нацијама "мапу пута" онога што ми знамо, онога што не знамо и да јој открију начин да заштите своје информације од обавештајних служби САД, каже високи званичник НСА Рик Леџет. Сноуден је, заправо, украо "кључеве краљевства", објашњава Леџет. Бела кућа одбацила могућност да Сноуден буде амнестиран.

Бивши амерички обавештајац Едвард Сноуден заправо је украо "кључеве краљевства", када је објавио више од 1,5 милиона тајних докумената, оценио је високи званичник америчке Националне обавештајне агенције (НСА) Рик Леџет.

Леџет, који је у НСА задужен за процену утицаја онога што је Сноуден урадио, рекао је у интервјуу за телевизијски канал Си-Би-Ес да бивши агент поседује "мапу пута" која садржи "снагу и слабости америчке обавештајне заједнице".

Леџет је упозорио да је нарочито забрињавајуће то што је Сноуден украо 31.000 докумената НСА, који се званично сврставају у детаљну листу од изузетног значаја за Националну безбедносну агенцију, која садржи за шта се Агенција интересује, али и које су њене слабости и пропусти.

Део тога су и могућности и слабости Сједињених Америчких Држава, додао је Леџет.

Те информације могу, потенцијално, да понуде супарничким нацијама "мапу пута онога што ми знамо, онога што не знамо и да јој открију - прећутно - начин да заштите своје информације од обавештајне службе САД. То су кључеви краљевства", упозорио је Леџет.

Леџет је рекао да би дозволио могућност амнестије Сноудена, који се налази у егзилу у Русији, ако би он пристао да престане да убудуће објављује поверљиве информације, пренео је АФП.

У међувремену, директор НСА, генерал Кит Александер, одбацује сваку идеју о амнестији Сноудена.

"То је исто као кад би неко држао 50 људи као таоце, убио 10 и онда рекао: 'Сад ме ослободите, а ја ћу пустити осталих 40 да иду'", оценио је Александер.

Александер је рекао да није истина да је Агенција рутински прислушкивала телефонске разговоре Американаца и тврди да се прати мање од 60 "особа из САД" широм света.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи