Украјина тражи излазак из кризе

Округли сто, на којем власт и опозиција трагају за решењем кризе у Украјини, наставља се у уторак. Морамо да размишљамо како да ујединимо народ, рекао украјински председник Виктор Јанукович и предложио мораторијум на употребу силе. Русија критикује Запад за мешање у догађаје у Украјини.

Следећи округли сто о политичком решењу у Украјини могао би да се одржи у уторак, 17. децембра, најавио је бивши украјински председник Леонид Кравчук који је и иницирао састанак, јавила је руска агенција Итар тас.

Кравчук очекује да ће следећи округли сто изродити нацрт докумената.

Украјински председник Виктор Јанукович предложио је данас на округлом столу под називом "Ујединимо Украјину", мораторијум на употребу силе и насилне акције током демонстрација у Кијеву.

Јанукович и премијер Николај Азаров данас су заједно са тројицом бивших председника - Виктором Јушченком, Леонидом Кучмом и Леонидом Кравчуком - покушали да са представницима опозиције нађу излаз из кризе која потреса Украјину.

"Свако има своје гледиште и то гледиште треба да се поштује. Морамо да размишљамо о томе како да ујединимо народ, а не да га разјединимо, а треба да будемо јединствени и када је у питању спољна политика", рекао је Јанукович.

Састанку су присуствовали и лидери опозиционих партија Слобода Олег Тјагнибок и УДАР Виталиј Кличко и шеф опозиционе парламентарне групе Отаџбина Арсениј Јацењук као и низ министара, друштвених и верских представника.

Јанукович је и уочи састанка са опозицијом предложио да амнестира демонстранте ухапшене током антивладиних протеста.

Демонстранти се више од три недеље не повлаче са улица Кијева, тражећи ослобађање приведених током протеста, кажњавање одговорних за полицијско насиље и оставку владе.

Доласке званичника неколико земаља Запада на демонстрације на Тргу независности у Кијеву, Русија сматра грубим мешањем у унутрашње ствари Украјине.

То су у одвојеним изјавама поручили и премијер Русије Дмитриј Медведев и заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков.

"Одласке неколико представника ЕУ и других држава на места која су, у смислу окупљања грађана, најактивнија, где се одржавају недозвољени митинзи, не могу да назовем другачије него мешањем у унутрашње ствари једне суверене државе", рекао је Медведев у Москви.

Русија, поручио је Медведев, жели да Украјина сама реши своје проблеме и да дође до консолидованог решења.

Рекације на догађања која су последњих дана долазиле из Вашингтона, попут изјаве америчког државног секретара Џона Керија да је "згрожен" што су украјинске власти на мирне демонстранте извеле багере, па све до претњи Беле Куће да разматра санкције против Украјине, прокоментарисао је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков.

"То чак нису препоруке, већ захтеви без права жалбе од руководства Украјине, грубо формулисане, које одражавају курс који нам је потпуно јасан и игру на емоције", рекао је Рјабков у интервјуу Росијској газети.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи