Читај ми!

Опозиција на разговорима са Јануковичем

Лидери власти и опозиције траже решење за излазак Украјине из кризе. Виктор Јанукович предложио да амнестира демонстранте ухапшене током протеста. Могуће да ће бити отпуштени владини званичници који су радили на припреми пројекта споразума о придружењу ЕУ. Проевропска опозиција и данас на Тргу независности.

У Украјини је почео округли сто на којем ће председник Виктор Јанукович заједно са тројицом бивших председника - Виктором Јушченком, Леонидом Кучмом и Леонидом Кравчуком покушати да са представницима опозиције нађе излаз из кризе која потреса Украјину.

Састанку присуствују лидери опозиционих партија Слобода Олег Тјагнибок и УДАР Виталиј Кличко, као и шеф опозиционе парламентарне групе Баткившчина (Отаџбина) Арсениј Јацењук и низ министара, друштвених и верских предствника, пренела је агенција РИА Новости.

Председник Јанукович је током округлог стола под називом "Ујединимо Украјину" нагласио да би могли бити отпуштени владини званичници који су непосредно радили на припреми пројекта споразума о придружењу Европској унији.

Украјински председник Виктор Јанукович предложио је мораторијум на употребу силе и насилне акције током демонстрација у Кијеву. 

Јанукович се раније данас састао са представницима студената којима је рекао да ће на округлом столу предложити амнестију за ухапшене учеснике масовних акција, наведено је у саопштењу које је објављено на сајту украјинске владе.

"На округлом столу ћу предложити амнестију. Треба завршити са свим тим. Треба пустити људе који су ухапшени и на томе завршити тај сукоб", нагласио је Јанукович, позвавши студенте да га подрже.

Украјински суд је саопштио да је последњих девет демонстраната, ухапшених 1. децембра на протестима, данас пуштено на слободу, али да ће се кривични поступак против њих наставити.

Поред пуштања из затвора, опозиција је тражила још један услов да уђе у разговоре са владом, а то је да се влада заложи за тешње односе са ЕУ, пренеле су западне агенције.

Проевропска опозиција протестује и данас на Тргу независности у Кијеву због одбијања власти да потпишу Споразум о придруживању с ЕУ.

У међувремену, кинеска агенција Синхуа, чији се коментари могу сматрати одразом ставова званичног Пекинга, критиковала је однос ЕУ према ситуацији у Украјини.

"Запад мора да држи руке подаље од унутрашњих ствари једне суверене земље. Изражавање подршке антивладиним демонстрантима представља озбиљан ударац за демократију у Украјини, а могао би да закомпликује ситуацију у региону", објавила је Синхуа.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи