Читај ми!

Тајланд, премијерка без струје

Демонстранти исекли струју Кабинету премијерке Тајланда Јинглак Шинаватри. Бивши премијер, а сада лидер опозиције, Абхисит Вејајива оптужен за убиство демонстраната у нередима када је садашња премијерка преузела власт.

Тајландски антивладини демонстранти исекли су данас струју у кабинету премијерке Јинглак Шинаватре, чију оставку траже већ неколико недеља.

Шинаватра је у понедељак распустила Доњи дом Парламента и заказала превремене изборе за 2. фебруар, у покушају да оконча вишенедељне нереде, у којима је пет људи погинуло, а више од 300 је повређено. 

Протести се, међутим, ни после тога нису смирили и истог дана је на улице Бангкока изашло око 150.000 људи, захтевајући да премијерка одмах напусти земљу.

Повод за протесте је опште уверење да је Јинглак Шинаватра само марионета свог брата Таксина Шинаватре, који је свргнут у војном пучу 2006. године, после оптужби за корупцију и злоупотребу положаја.

Оптужница против лидера опозиције

Бивши премијер Тајланда Абхисит Вејајива данас је оптужен за убиство двоје људи током антивладиних протеста 2010. године, а суђење би требало да му почне 24. марта следеће године.

"Одбацио је све оптужбе", рекао је по изласку из суда у Бангкоку адвокат Бандит Сирипан.

Абхисит Вејајива, данас шеф највеће тајландске опозиционе Демократске партије, уз кауцију је пуштен на слободу до почетка суђења.

У протестима 2010. године припадници покрета "Црвене мајице" окупирали су центар Бангкока и тражили оставку Абхисита Вејајиве. 

Они су тиме пружили подршку бившем премијеру Таксину Шинаватри, брату садашње премијерке, који је свргнут у војном пучу 2006. године.

Абхисит Вејајива је током протеста 2010. године одобрио употребу бојеве муниције, а на улицама Бангкока били су распоређени снајперисти.

У протестима је погинуло око 90 људи, а Вејајива се терети за убиство једног 43-годишњег човека и једне девојчице старе 14 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи