Читај ми!

Немачка, страх од терористичког напада

Исламски екстремисти који су се након борби у Сирији вратили у Немачку под присмотром су власти. Европске владе забринуте да постоји могућност од терористичких напада. Из Министарства унутрашњих послова Немачке поручују да нема правног основа за њихово хапшење.

Немачке власти прате активности 17 исламских екстремиста који су се вратили у Немачку после учествовања у борбама у Сирији, саопштено је из Министарства унутрашњих послова.

Портпарол тог министарства Јенс Тешке рекао је да је око 230 људи отпутовало из Немачке у Сирију од почетка устанка против режима сиријског председника Башара ел Асада, пре скоро три године.

Тешке је новинарима у Берлину рекао да се око 50 њих вратило, од чега 17 са ранијим искуствима у борби. Неколико њих је прешло у ислам.

Европске владе изразиле су раније забринутост да би исламски екстремисти могли да врше терористичке нападе када се врате из борби у Сирији.

Тешке је навео да тренутно нема правних основа за хапшење оних који су под присмотром и да нема доказа да иједан од њих планира нападе у Немачкој.

Када је реч о становницима Немачке и њиховом односу према исламу, истраживање фондације "Бертелсман", које је објављено средином године показало је да је великој већини Немаца важна отвореност према другим религијама али, у односу према исламу, сваки други је врло сумњичав.

"Ислам данас припада и Немачкој" - за ту изјаву, бивши немачки савезни председник Кристијан Вулф је 2010. године побрао и много одобравања, али и критика.

Према недавно објављеним подацима, у Сирији се бори између 2.000 и 5.500 страних држављана. Безбедносни званичници ЕУ саопштили су да најмање 500 бораца у Срији долази из земаља чланица ЕУ. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи