Читај ми!

Ирански дрон "добацује" до Израела

Представљена нова иранска беспилотна летелица, која носи ракете ваздух-земља и у чијем домету је и територија Израела.

Иран је представио данас нову беспилотну летeлицу, са радијусом деловања од 2.000 километара која може да лети до 30 сати.

Ирански министар одбране Хосеин Деган рекао је да беспилотна летeлица за извиђачке и борбене мисије Фотрос, највећа оваква летилица произведена у Ирану до сада, са радијусом од 2.000 километара.

Са тим дометом деловања летилица може да обухвати већи део Блиског Истока, укључујући Израел.

Претходна најсавршенија летeлица Шахед-129 (Сведок-129) је према извештајима имала сличан радијус деловања, али је могла да остане у ваздуху највише 24 сата.

"Ова беспилотна летeлица може да изводи мисије извиђања и да носи ракете ваздух-земља за борбене операције", рекао је Деган, преноси иранска новинска агенција Ирна.

Летилицу су конструисали научници у Иранској авионској индустрији повезаној са Министарством одбране.

Деган је рекао да је ова беспилотна летилица кључни додатак иранским војним капацитетима и да је произведена упркос тешким санкцијама уведеним Ирану због сумњи да развија нуклеарни програм.

"Санкције непријатеља не могу да створе препреку на путу напретка у нашој одбрамбеној индустрији", рекао је Деган како преноси иранска новинска агенција.

Иран демантује да покушава да развије нуклеарно оружје и тврди да је његов нуклеарни програм искључиво за мирнодопске сврхе. 

Иран је последњих година кренуо у обиман програм производње беспилотних летилица, што забрињава САД и западне земаље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи