Кери: Претерали смо у шпијунирању

Америчка шпијунажа у неким случајевима претерала, рекао државни секретар САД Џон Кери. Недужни људи нису сносили никакве последице у томе, али је било покушаја да се прикупе информације, рекао Кери и додао да постоји много претеривања у неким извештајима о шпијунирању.

Државни секретар САД Џон Кери изјавио је да је у неким случајевима америчка шпијунажа претерала, што је признање Вашингтона без преседана у време када су односи са Европом због масовног прислушкивања лидера и грађана прилично уздрмани.

Водећи амерички дипломата, како наводи АФП, такође жели да убеди да такве мере, које су затегле односе са савезницима као што је на пример Немачка, неће бити поново предузимане.

"Уверавам вас да недужни људи нису сносили никакве последице у томе, али било је покушаја да се прикупе информације", рекао је Кери, који је учествовао у видео-конференцији у Лондону.

"Да, у неким случајевима се отишло предалеко. Наш председник је одлучан да се то разјасни, тако да нико неће имати осећај да је злоупотребљен", рекао је Кери.

Он је рекао и да је Вашингтон настојао да насумично пронађе начине да установи да ли је било неких претњи на које је требало да се реагује.

"У неким случајевима, као што смо рекли и ја и председник, отишло се предалеко и ми ћемо обезбедити да се то убудуће не понови", рекао је Кери.

У последњих недељу дана, откако су обелодањени подаци о шпијунским активностима САД у Европи, у Вашингтону су боравили бројни високи званичници Немачке и Европске уније.

Касније ове недеље, у Вашингтон ће отпутовати и шефови немачких домаћих и страних обавештајних агенција, јавио је Ројтерс.

Меркелова је раније затражила да се до краја године успостави договор САД, Берлина и Париза о нешпијунирању и обустави илегално прислушкивање америчких савезника у Европи.

Керијеве оцене, које је као транскрипт објавио Стејт департмент, дошле су као одговор на питања постављена и њему и британском државном секретару Вилијему Хејгу поводом програма надгледања који спроводи америчка влада.

Кери је већи део одговора дао правдајући потребу прикупљања података због терористичких претњи и истакао да Вашингтон није једини који то ради.

"Многи, многи делови света били су предмет тих терористичких напада. Као одговор на њих, САД и друге земље раде заједно", рекао је Кери.

"Ми смо спречили рушење авиона, дизање зграда у ваздух и убијање људи, јер смо на време дошли до тих планова", истакао је Кери и критиковао неке извештаје о наводном шпијунирању које је обелоданио одбегли амерички обавештајац Едвард Сноуден.

"Тако је једног дана обелодањено да је прислушкивано 70 милиона људи. Не, то се није догодило. Постоји много претеривања у неким извештајима", напоменуо је амерички државни секретар.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи