Читај ми!

Обрачун на Босфору

Турска полиција сузавцем и воденим топовима истерала стотине антивладиних демонстараната из Гези парка, после ултиматума премијера Реџепа Тајипа Ердогана. Ако демонстранти не напусте Трг Таксим, безбедносне снаге "ће знати како да их очисте", поручио раније Ердоган својим присталицама у Анкари.

После ултиматума турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана, полиција сузавцем и воденим топовима истерала демонстранте из Гези парка.

Полицијске снаге су се у опреми за разбијање демонстрација распоредиле на тргу Таксим, и кренуле у Гези парк где су демонстранти камповали у шаторима више од две недеље. Користећи озвучење, полиција је позвала окупљене у парку да се разиђу.

Како је јавила телевизија НТВ полиција је узвикивала демонстрантима: "Ово је нелегални чин, ово је наше последње упозорење вама. Евакуишите се".

Данашња акција је први упад полиције у парк Гези од када су активисти у њему подигли шаторе и претворили га у национални симбол отпора.

Полиција је поцепала транспаренте, оборила штанд са храном и попрскала сузавац на шаторе, због чега су се демонстранти у њима повукли. Неколико људи је изнето из парка у амбулантна кола.

Становници околних насеља изашли су на балконе, а возачи аутомобила су сиренама пружили подршку демонстрантима.

Након интервенције полиције булдожери су очистили подручје. Полиција је неколико часова после, испаљивала сузавац у околним улицама како би спречила поновна окупљања.

Хиљаде људи изашло је на улице и почело да гради барикаде на главној авенији која води ка Таксиму.

Ердоган је упозорио да ће полицијске снаге очистити трг ако се демонстранти не повуку пре митинга владајуће партије који се одржава сутра.

Раније се у предграђу Анкаре, Синчану окупило више десетина хиљада присталица турског премијера снажно изражавајући подршку влади.

Тај део Анкаре је упориште Ердоганове Партије правде и развоја. Организатори су поставили огроман постер са ликом премијера. Ердоган је поручио окупљенима да зна да има њихову подршку.

Ердоган запретио је да ће употребити силу против демонстраната на Тргу Таксим у Истанбулу, ако се сами не склоне.

Ако демонстранти не напусте Трг Таксим, безбедносне снаге ће "знати како да их очисте", поручио је Ердоган својим присталицама.

"У последњих 17 дана у сваком куту Турске милиони људи су молили за нас. Видели сте покушај завере и замку коју су поставили. Али, ви сте овде и ви сте покварили издајничку заверу, издајничке нападе", истакао је Ердоган. 

Демонстранти у Истанбулу су саопштили да се неће повући из парка Гези, средишта антивладиних протеста, док је полиција у Анкари воденим топовима и сузавцима растерала групу која је током ноћи поставила барикаде у близини зграде турског парламента.

Како је саопштено, демонстранти се неће повући упркос томе што Ердоган објавио да пристаје да се суспендује спорни план о изградњи и преуређењу парка, поручивши да је ово "само почетак".

"Настављамо отпор супротстављајући се свакој неправди која се догађа у нашој земљи", саопштила је главна група која представља демонстранте, пренела је агенција АФП.

Нешто раније, демонстрантима се путем Твитера обратио и председник Абдулах Гул и позвао их да се врате кућама пошто су се "отворили канали за дискусију и дијалог".

Истовремено, агенција АП је јавила да је полиција растерала групу демонстраната који су ноћас поставили барикаде у близини турског парламента у Анкари и америчке амбасаде.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару