Читај ми!

Пјонгјанг: Сеул намерно саботира разговоре

Ако САД и Јужна Кореја наставе са нуклеарним и ратним претњама, Северна Кореја ће јачати капацитете нуклеарног одвраћања свим могућим средствима, саопштено у државном листу "Родонг Шимун". Лист тврди и да званични Сеул намерно саботира разговоре на високом нивоу.

Северна Кореја је поновила упозорење да ће јачати капацитете нуклеарног одвраћања због "ратних претњи" САД и "политике конфронтације" Јужне Кореје, пренео је АФП.

У уводнику државног листа Северне Кореје Родонг шинмун, наводи се да "непромишљени" маневри САД и Јужне Кореје могу да подстакну нуклеарни рат у било ком тренутку.

"Све док САД и њихова марионета Јужна Кореја настављају са нуклеарним претњама и ратним претњама упућеним нама, ми ћемо (...) јачати капацитете нуклеарног одвраћања свим могућим средствима", наводи се у листу севернокорејске Радничке партије.

У уводнику се истиче да између нове јужнокорејске председнице Парк Геун Хје и њеног претходника Лија Мјанг Бака нема никакве разлике у спровођењу политике конфронтације, а да Сеул намерно саботира планиране разговоре на високом нивоу, пренела је француска новинска агенција.

"Све док се не изврши темељан прелаз са политике конфронтације владајућих снага Јужне Кореје, дијалог и побољшање односа Севера и Југа не могу бити реализовани", истакао је званични дневник Пјонгјанга.

АФП подсећа да су се две Кореје договориле да одрже прве разговоре на високом нивоу за шест година у Сеулу у среду и четвртак, али да су отказани у последњем тренутку због неслагања око протокола.

Инцијатива је представљала корак напред после месеци повећавања напетости и трећег нуклеарног теста Северне Кореје у фебруару.

Чланак у Родонг шинмуну објављен је поводом 13 година потписивање заједничке декларације лидера Северне и Јужне Кореје, 15. јуна 2000. године, у којој су утврђене основе за помирење и приближавање две земље Корејског полуострва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару