Читај ми!

Хасан Рохани председник Ирана

На председничким изборима у Ирану победио умерени кандидат Хасан Рохани, освојивши преко 50 посто гласова, саопштили ирански званичници.

За новог председника Ирана изабран је реформистички свештеник Хасан Рохани, бивши секретар Врховног савета за националну безбедност, јавио је Би-Би-Си.

Министар унутрашњих послова Мостафа Мохамад Наџар објавио је да је Рoхани победио са 18.613.329 од 36.704.156 гласова, што је 50,68 одсто, оставивши далеко иза себе конзервативног градоначелника Техерана Мохамада Бакера Калибафа, који је освојио 6.077.292 гласова и тако заузео друго место.

Сви остали кандидати - бивши командант Револуционарне гарде Мохсен Резај, главни нуклеарни преговарач Ирана Саед Џалил, Али Акбар Велајати и Мохамед Гарази, имају мање од 12 одсто гласова.

Одлазећи председник Махмуд Ахмадинеџад није могао да се кандидује пошто је на тој функцији провео два узастопна мандата, што је максимум који прописује устав. 

Процењује се да је на изборе изашло 72,2 одсто грађана Ирана.

Врховни вођа ајатолах Али Хамнеи требало би да ратификује гласање 3. августа.

Нови председник ће положити заклетву у парламенту.

Победничком кандидату потребно је више од 50 одсто свих гласова бирача, укључујући и неважеће, да би избегао други круг гласања.

Иако су свих шест кандидата на изборима за иранског председника описани као конзервативци, аналитичари тврде да је 64-годишњи Рoхани, који је обављао више парламентарних функција и служио као главни нуклеарни преговарач, "умерен" и да је добио подршку реформистичких снага.

Ројтерс оцењује да је Рохани добио значајну предност раније ове седмице, пошто се реформистички кандидат Мохамед Реза Ареф повукао у његову корист.

Ирански врховни верски вођа ајатолах Али Хамнеи објавио је на свом Твитер налогу да гласање на председничким изборима представља гласање о поверењу у Исламској Републици, без обзира на коначне резултате, преноси Ројтерс.

Хамнеи је јуче искористио прилику да током гласања на председничким изборима упути Вашингтону оштру критику.

"Идите дођавола! Ирански народ ће урадити оно што је у његовом интересу", поручио је он са биралишта, упућујући поруку свима који не слажу са начином на који се избори у Ирану спроводе, јавила је агенција Франс прес.

Хамнеи је у обраћању које је пренела државна телевизија посебно критиковао Вашингтон јер доводи у питање легитимност избора у Ирану.

"Даће Бог, Иранци ће створити нови политички еп. Позивам све људе да гласају", рекао је Хамнеи након гласања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару