Читај ми!

"Призма" спречила терористичке нападе

Програм за надгледање комуникације помогао откривању и спречавању неколико терористичких напада, поручио шеф америчке Агенције за националну безбедност Кит Александер. Систем прислушкивања "Призма" играо кључну улогу да се спречи напад на њујоршки метро, рекао Александер.

Шеф америчке Агенције за националну безбедност (НСА) Кит Александер изјавио је да је спорни програм за надгледање комуникације помогао откривању и спречавању неколико терористичких напада.

Александер је говорио синоћ у Сенату неколико сати пошто је бивши консултант Едуард Сноуден, који је медијима открио детаље тог програма, у интервјуу за Вашингтон пост и британски Гардијан у Хонгконгу рекао да жели да се "бори против америчке владе на суду".

Александер је демантовао тврдњу Сноудена да на основу електронске адресе може да чита свачију преписку, чак и председника САД-а.

На питање сенатора да ли је то тачно, Александер је одговорио да то није тачно.

Он је бранио програм, истичући да је неопходан. "Неколико десетина терористичких аката је помоћу овог програма спречено и овде и у иностранству", рекао је Александер и додао да ће за недељу дана дати тачан број припреманих терористичких чинова који су спречени.

Према његовим речима, систем прислушкивања на интернету назван "Призма" играо је кључну улогу да се спречи 2009. године напад на њујоршки метро, који је хтео да организује Авганистанац Наџибулах Зази.

Шеф НСА изразио је забринутост због начина на који је Сноуден дошао до тих поверљивих информација и додао да ће о томе бити покренута истрага.

Компанија Буз Ален Хамилтон отпустила је пре два дана Сноудена због објављивања података о шпијунским активностима САД-а, док власти у Вашингтону разматрају да ли да против њега покрену кривичну тужбу.

Та компанија из Вирџиније саопштила је да је Сноудена отпустила "због кршења етичког кодекса и политике предузећа". Буз Ален наводи да је он радио у компанији мање од три месеца за плату од 122.000 долара годишње.

Америчке власти разматрају да ли да Сноудена оптуже за отркивање поверљивих података о надзору телефонских разговора и интернет активности у земљи и иностранству, док истовремено чврсто бране шпијунски програм као меру заштите САД од терориста.

Портпаролка шефа кинеске дипломатије је одговарајући на питање о евентуалном Сноуденомвом захтеву за азил рекла да кинеске валсти немају никакву информацију о њему.

Сноуден (29) се сам представио као особа која је медијима проследила тајне податке, а побегао је у Хонгконг у нади да ће умаћи кривичном гоњењу.

Компанија Буз Ален је обезбеђивала консултантске услуге, техничку подршку и анализе за америчке агенције и министраства.

Прошле године 98 одсто од 5,9 милијарди долара прихода је дошло из уговора са владом САД, а три четвртине од 25.000 њених запослених имају статус који омогућава приступ поверљивим информацијама САД, док половина има приступ строго поверљивим подацима.

Сноуден је раније радио за америчку обавештајну агенцију ЦИА где је имао статус који му је омогућавао приступ проверљивим информацијама. Он је рекао да је прикупио документе о програмима надзора док је радио у канцеларији Агенције за националну безбедност (НСА) на Хавајима као радник Буз Алена.

Америчко министарство правде разматра да ли Сноуденов чин представља кривично дело. Сједињене Америчке Државе су суочене с незадовољством широм света због шпијунских активности које су на основу Сноуденових информација прошле недеље обелоданили лондонски Гардијан и Вашингтон пост.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару