Читај ми!

Јеремић у УН о култури и развоју

Везе између културе и развоја за период после 2015. године још нису у потпуности схваћене и не напредује се довољно брзо како би били испуњени предвиђени рокови, рекао председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић на тематској дебати у седишту УН о култури и развоју.

Председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић указао је на то да је интеркултурални дијалог важан за развој, као и да везе између културе и развоја за период после 2015. године још нису у потпуности схваћене, те да се не напредује довољно брзо како би се испунили предвиђени рокови.

Јеремић је, у обраћању на тематској дебати у седишту УН о култури и развоју, којој је присуствовао и генерални секретар УН Бан Кимун, позвао земље чланице УН да као свој главни приоритет поставе развојне циљеве за период после 2015. године, јер њихово спровођење, како је истакао, може да зближи културе у свету.

Он је нагласио значај интеркултуралног дијалога како би се "заштитили од униформности, која би, како неки страхују, могла да проистекне из глобализације" и истакао да ће стварање чврстих и трајних мостова између различитих култура помоћи да се превазиђу бројне разлике које стоје на путу одлучног напретка света.

Јеремић је цитирао Ива Андрића, који је у свом делу "На Дрини ћуприја" написао да "мостови представљају вечно незасићену људску жељу да се повеже, измири и споји све што искрсне пред нашим духом и очима, да не буде дељења, противности ни растанка".

Председник ГС УН подсетио је да је прошле године у Рио де Жанеиру усвојен историјски документ - "Будућност какву желимо" у оквиру ког су се земље чланице УН први пут у историји договориле да интегришу три димензије одрживог развоја - економску, социјалну и димензију животне средине, у једну кохерентну целину.

Јеремић је подсетио да је ГС у Рију добила стратешки задатак да дефинише нови оквир који ће одредити највећи део рада УН у наредним деценијама и да има мање од 1.000 дана за тај задатак.

У дебати у УН је учествовао и велики број министара културе земаља чланица УН, а из Србије директор Београдске филхармоније Иван Тасовац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару