Читај ми!

Таксим, полиција потиснула демонстранте

Полицајци са штитовима и возилима са воденим топовима распоређени дуж источне стране трга Таксим. Читаве ноћи трајали сукоби демонстраната и полиције која је сузавцем и воденим топовима покушавала да разбије антивладине демонстрације и деблокира трг. Повређене десетине људи.

14.45 - На демонстрацијама у Турској до сада погинуле четири особе, а више од 5.000 повређено. 

На стотине наоружаних полицајаца са штитовима и возилима са воденим топовима распоређено је дуж источне стране истанбулског трга Таксим. Мања група, углавном чистача и пролазника, скупила се у том подручју после полицијске операције "рашчишћавања".

Током читаве ноћи трајали сукоби демонстраната и полиције која је сузавцем и воденим топовима покушавала да разбије антивладине демонстрације и деблокира трг. Десетине људи је том приликом повређено.

Многи демонстранти сматрају да неочекивано сламање протеста на тргу Таксим, на коме није била присутна полиција од 1. јуна, ствара губитак вере у дијалог. 

С друге стране, турски председник Абдулах Гул позвао је данас на дијалог са легитимним представницима демонстраната који се противе реконструкцији истанбулског парка, али је истакао да они који насилно протестују представљају нешто друго.

"Ако људи имају приговоре... онда је вођење дијалога са тим људима, да чујемо шта имају да кажу, без сумње наша дужност", рекао је Гул, пренела је агенција Ројтерс

Хиљаде окупљених повлачило се синоћ у околне улице, узвраћајући камењем и молотовљевим коктелима. Демонстранти су се регруписали у оближњем парку Гези, оглушујући се о позиве премијера Реџепа Ердогана да моментално обуставе протесте. Трг је од јутрос рашчишћен, али су полицијска возила с воденим топовима и даље у близини.

Нова акција разбијања протеста против премијера Ердогана почела је јуче ујутру. Кордони полиције су уз употребу сузавца и водених топова успевали повремено да потисну демонстранте са трга, али су се они поново враћали сукобљавајући се с полицијом на коју су бацали каменице и молотовљеве коктеле.

У сукобима је запаљено и неколико возила, а гореле су и барикаде и аутомобилске гуме ширећи око Таксима црни дим. Јак мирис сузавца осећао се на ширем подручју трга због чега су и пролазници и туристи носили заштитне маске преко лица.

Протест на Таксиму почео је крајем маја због планова о изградњи тржног центра на месту парка Гези, као и реплике војне касарне и џамије на тргу, али је због бруталног обрачуна полиције с демонстрантима прерастао у масовне антивладине демонстрације које су се прошириле по читавој Турској.

Турске власти јуче су саопштиле да неће разбијати протест у парку Гези, где више хиљада махом младих људи проводи и ноћи, у шаторима и врећама за спавање, противећи се уништењу парка.

Упозорено је, међутим, да "маргиналне групе које блокирају трг Таксим покушавају да злоупотребе тај протест". Протестима у Истанбулу који су почели као еколошки, прикључиле су се бројне махом мале странке, покрети, удружења и организације најразличитијих оријентација.

Нико се није издвојио као лидер, а заједничко им је противљење мерама премијера Ердогана које доживљавају као покушај наметања конзервативних религиозних вредности и уверења у секуларној Турској, задирање у приватност и кршење људских права.

Посебно незадовољство изазвала је недавна забрана продаје алкохола после 22 часа, али и изјаве премијера о понашању младих и жена.

Премијер Ердоган, који би данас у Анкари требало да се састане с лидерима појединих група које протестују због парка Гези, рекао је јуче да је изгубио стрпљење и да више неће толерисати протесте, које је назвао "међународном завером чији је циљ да уништи турску економију".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару