Поплаве паралисале централну Европу

У Европи, поплаве још задају муке грађанима Немачке, Мађарске, Чешке, Пољске. Водена стихија до сада је однела 21 живот, а материјална штета мери се милијардама евра.

Стотине насеља у централној Европи је евакусиано због поплава, а хиљаде спасилаца, војника и волонтера подижу нове насипе. Док у Немачкој, водостај Дунава и Елбе почиње да опада, рекордни поплавни талас стигао је надомак Хрватске.

На југу и истоку Немачке, највеће поплаве у последњих десетак година и даље узимају данак.

Током ноћи, попустила је брана код града Фишбека западно од Берлина па је евакуисано десетак села, а стотине људи подижу нови насип.

Иако је ниво Дунава, Елбе и њихових притока у неким деловима земље почео да опада, кључни железнички правци и даље су блокирани.

"Затворени су железнички мостови на реци Елби преко које прелази и фреквентна пруга, између Хановера и Берлина", каже портпарол немачке железнице Јирген Корнман.

Канцеларка Ангела Меркел обишла је Витенберг, из кога је евакуисано 18.000 људи и где се наредних дана очекује нови раст водостаја.

У Варшави, многи возачи су заробљени у возилима, због урушавања путева, после обилних киша које су паралисале престоницу Пољске. Део метроа је под водом, а очекују се нове падавине.

У Мађарској је забележен рекордан водостај Дунава, али насипи за сада одолевају. У Будимпешти, ниво највеће европске реке опада, иако су јужна и северна предграђа под водом.

Међутим, на југу Мађарске, се очекује раст водостаја, па је премијер Виктор Орбан најавио продужетак ванредног стања.

У Хрватској се у очекивању даљег раста водостаја, на Дунаву и доњем току Драве, постављају насипи. Нека насеља, која су већ под водом, претходно су евакуисана.

У очекивању да Дунав и Драва највиши ниво достигну у петак, евакуишу се њихова приобаља.

Хрватска спремно дочекује поплавни талас, поручио је премијер Зоран Милановић, током обиласка Вуковара.

"Ово је изванредно стање, али су припреме редовне. Људи су спремни на то и на мени је да их обиђем. Пробаћемо се носит с тим. Биће ваљда добро. Дабогда за џабе радили", рекао је Милановић.

У Чешкој после санације штете од рекордних поплава и обнове инфраструктуре са оптимизмом очекују раст инвестиција и покретање привреде из рецесије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару