Читај ми!

Демонстранти пркосе Ердогану

Хиљаде демонстраната се десети дан окупљају на улицама Истанбула, Анкаре и Измира. Премијер Реџеп Тајип Ердоган рекао да су то "пљачкаши и екстремисти, који кују организовану заверу унутар и ван земље". До сада у демонстрацијама погинуло четворо људи, а скоро 5.000 их је повређено у сукобима с полицијом.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган кренуо је данас у вербалну контра-офанзиву према неколико десетина хиљада демонстранта који већ десет дана траже његову смену.

Окупљенима у улицама Истанбула, Анкаре и Измира, Ердоган је рекао да су то "пљачкаши и екстремисти, који кују организовану заверу унутар и ван земље".

Демонстранти не намеравају да одустану од протеста и позивају премијера да поднесе оставку.

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон позвала је на прекид насиља током протеста у и затражила истрагу о случајевима у којима је полиција претерано реаговала.

Турски премијер се јуче појавио у неколико телевизијских емисија, како би заузео цео медијски простор, преносе светске агенције.

"Били смо стрпљиви и још смо, али стрпљење има границе. Нећемо да се обрачунавамо с маргиналним групама, већ имамо одоворност према народу... Народ нас је довео на власт и он сам може да нас отера", рекао је турски председник.

Како је саопштио заменик премијера Булент Аринц, Ердоган ће у среду разговарати са вођама протеста који су позвали премијера да се састане с њима, на шта је он пристао. 

Демонстранти се већ десети дан, поред трга Таксим у Истанбулу, налазе и у чувеном парку Гези, где премијер жели да изгради комерцијални центар, што је покренуло талас уличних протеста, првенствено у Истанбулу, који ће се потом, након грубе полицијске акције, претворити у текуће антивладине протесте.

Демонстранти оптужују конзервативну владу, која је на власти од 2002. године, да је ауторитарна и да исламизира секуларну турску државу.

Током демонстрација до сада је погинуло четворо људи, а скоро 5.000 их је повређено у сукобима с полицијом.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару