Читај ми!

Сирија, потера за побуњеницима

Села у околини стратешки важног Кусаира на удару Асадових снага, пошто су тај град преузеле уз помоћ Хезболаха. Побуњеници се повлаче. Ал Каида позива Сиријце да се уједине против Асада.

Сиријска војска, уз подршку бораца либанског Хезболаха, бомбардовала је једно село у које су побуњеници и цивили побегли након што су Асадове снаге заузеле стратешки погранични град Кусаир. И друга околна села на удару су снага сиријског председника Башара ел Асада.

"Војска ракетама бомбардује село Источна Бвеида", саопштава Сиријска опсерваторија за људска права, додајући да побуњеници немају средстава да узврате, преноси АФП.

Побуњеници су држали Кусаир под контролом годину дана пре него што су јуче истерани из тог града, а сада су се, заједно са цивилима, повукли у околна села, међу којима су и Деба и Бувајда, око којих се такође воде жестоке борбе, преноси Ројтерс.

Безбедносни извор близак сиријским снагама рекао је да су оне намерно оставиле отворене путеве за излаз из Кусаира у нади да ће избећи скупу борбу до смрти у самом граду.

Најмање 500 повређених људи побегло је у Источну Бвеиду од почетка погубног јуриша на Кусаир 19. маја, наводи Опсерваторија, уз напомену да је тај град, који је само 10 километара удаљен од границе са Либаном и где је некада живело више од 25.000 људи, сада потпуно уништен и пуст.

САД осуђују преузимање града Кусаир од опозиције, а укључивање либанског Хезболаха у борбе оцењују као угрожавање стабилности Либана, како је навео портпарол Беле куће Џеј Карни, а пренео данас АП.

Рањен турски војник

Турска војска саопштава да је један турски војник рањен у сукобу са наружаним људима из групе од око 500 људи, који су покушали да пређу у Турску из Сирије.

Трупе у провинцији Хатај пуцале су јуче преко границе пошто је на њих отворила ватру група наоружаних људи који су мислили да ће их војници спречити да пређу границу, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс, уз напомену да је реч о првом рањавању после неколико сличних пограничних инцидената током протекле недеље.

У међувремену, руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да оптужбе о употреби хемијског оружја у Сирији не би требало користити за оправдавање стране војне интервенције у сукобу који траје више од две године, наводи британска агенција.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару