Читај ми!

Братислава стрепи од поплавног таласа

Велики део Немачке и даље под водом, водостај Дунава код Беча и даље расте, док се Братислава припрема за поплавни талас који данас треба да стигне до тог града.

Земље централне Европе и даље се боре са незапамћеним поплавама. Већи део Немачке је и даље под водом, док се поплавни талас данас очекује у Братислави. Штете од поплава мере се у милијардама евра.

Велики део Немачке је и даље поплављен, а хиљаде људи у тој земљи су напустиле домове и потражиле смештај у прихватним центрима.

Речни саобраћај на Дунаву и деловима Елбе и Рајне је обустављен.

Стотину становника Халеа, на истоку Немачке, морало је да напусти своје куће пошто је драстично порастао водостај реке Зале, и део града је поплављен. 

Немачка агенција ДПА је јавила да је у опасности и град Битерфелд на североистоку Немачке, пошто се очекује да ће и тамо током предстојећег викенда порасти водостај Елбе.

Хиљаде добровољаца учествују у јачању насипа да би се спречила већа поплава.

О поплавама које су изазвале знатне економске губитке, данас ће бити речи и у Бундестагу.

Дунав код Беча у даљем порасту 

Водостај Дунава у аустријским покрајинама Доња Аустрија и Беч налази се у даљем порасту, а хидролози очекују да ће после подне достићи врхунац.

У месту Хаинбург стање је и даље драматично пошто врхунац поплавног таласа још није стигао до тог града. Дунав је на овом месту достига ниво од 9,61 метара, због чега је евакуисано 82 куће, које би могле бити поплављене у наредним сатима.

Такође постоји и даље забринутост око бране за заштиту од поплаве у Тајсу код Кремса, која је у потпуности наквашена.

Уколико брана попусти прети опасност да четири оближња места Тајс, Алтвајдлинг, Шликендорф и Донаудорф буду поплављене, због чега је саопштено грађанима да се припреме за евакуацију.

Штета од овогодишње поплаве се процењује се на око три милијарди евра.

Братислава страхује од Дунава 

Братислава са стрепњом данас ишчекује да ли ће поплавни талас на Дунаву савладати нови словачки систем мобилних баријере и насипа који бране град од поплава.

Дунав је јутрос већ прешао водостај из последњих катастрофалних поплава 2002. године и достигао 10,02 метра.

Ватрогасци су уз помоћ војника, синоћ и ноћас повисили мобилне баријере пошто је водостај током ноћи порастао за 20 центиметара.

По проценама хидрометеоролога, то још није кулминација поплавног таласа.

Насеље Девин, крај Братиславе које, угрожавају и Дунав и река Морава, одсечен је од света али градоначелник Братиславе Милан Фтачњик верује да у самом граду евакуација неће бити потребна.

Разлог зашто Дунавом из Немачке и Аустрије стиже већи поплавни талас хидролози налазе и у томе што су градови у Немачкој и Аустрији боље одбрањени од поплава и што река у горњем току нема више толико места да се излије из корита.

Мађари целу ноћ ојачавали насипе

Мађарске службе спасавања и хиљаде волонтера целу ноћ су радили на јачању одбране од Дунава.

Мађарске власти саопштиле су да су одбрамбене баријере ојачане целом дужином тока Дунава од 689 километара кроз Мађарску. У Будимпешти се врх поплавног таласа очекује у понедељак.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару