Читај ми!

Ухапшен таксиста-терориста у Москви

Московски таксиста ухапшен због сумње да је планирао терористички напад. Темељно се припремао за терористички акт, наводи полиција.

Припадници специјалних јединица руске полиције ухапсили су Јулаја Давлетбајева, оптуженог да је планирао терористички напад у Москви који је осујећен прошлог месеца, саопштава Национални антитерористички комитет.

Саопштено је да су прошлог месеца двојица екстремиста из Давлетбајевљеве групе убијена у полицијској акцији, док је трећи - Роберт Амерканов, ухапшен. Амерканов је изјавио да је Давлетбајев испланирао терористички напад.

Полиција саопштава да се Давлетбајевљев "темељно припремао за извршење терористичког акта", објашњавајући да му је таксирање било идеално за неопажено проналажење локација за извршење бомбашких акција са масовним људским жртвама.

Ради се о руским грађанима обучаваним у терористичким базама на граници Авганистана и Пакистана, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је Давлетбајев, радећи као таксиста обилазио густо насељена места, где би број жртава напада био највећи.

Како се наводи, извршење серије напада наредила организација "Исламска партија Туркестана", која је некад носила назив "Исламска партија Узбекистана".

Циљ те организације био је рушење власти Узбекистана, али је углавном уништена 2001. године у америчком рату против талибана у Авганистану.

Амерканов и Девлетбајев су из области Башкортостан, смештеној између Волге и Урала, са углавном муслиманским становништвом.

Последњи терористички напад у Москви је забележен у јануару 2011. године, када је у акцији бомбаша самоубице на аеродрому Домодедово погинуло 37 особа.

Побуњеничка организација са Кавказа је преузела одговорност за тај напад.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару