Читај ми!

Турска, убијен полицајац

Још једна немирна ноћ у турским градовима. Сукоб антивладиних демонстраната са полицијом, али и са присталицама владе. Сузавац и водени топови у Анкари, у Истанбулу мирнија ноћ. У Адани убијен полицајац.

Вишедневни сукоби антивладиних демонстраната и полиције широм Турске, почели су да се шире. По први пут, синоћ су се сукобиле владне присталице и њихови противници.

У Адани је погинуо полицајац, који је пао са градилишта током сукоба са демонстрантима. Оклоности смрти капетана Мустафе Сарија нису најјасније. Капетан Сари је трећа жртва нереда у Турској.

У црноморској туркој луци Ризе, групу од 25 младића укључених у антивладине протесте напала је руља до неколико стотина присталице владајуће Партије правде и слободе (АКП), јавља јутрос телевизија Си-Ен-Ен Турк.

Полиција је употребила сузавац да растера сукобљене, пошто су присталице партије премијера Реџепа Тајипа Ердогана опколили зграду у којој су неки од нападнутих младића склонили, преноси АФП.

Сузавац и водени топови употребљени су синоћ и у Анкари да би растерали демонстранте окупљене у централном тргу Кизилај.

Истовремено, ситуација у Истанбулу била је мирнија, по први пут од када су немири почели прошлог петка.

Са демонстрантима су улицама Анкаре и истанбулским Тргом Таксим, прошетали припадници највећих синдиката у земљи.

Премијер Ердоган данас би требало да се врати у Турску после турнеје по земљама Магреба и суочи се са хиљадама гневних демонстраната који траже његову оставку.

Заменик турског премијера Хусеин челик позвао је присталице владајуће АКП партије да не долазе на аеродром да би дочекали Ердогана. "Премијеру не треба демонстрација моћи", рекао је челик за у изјави за локалну телевизију.

Британска агенција Ројтерс примећује да би масовни протести који потресају Турску могли да ограниче моћ премијера који се сматра политичком жртвом и да покопају његове наде за кандидовање на предстојећим председничким изборима следеће године.

"Има парламентараца и функционера у странци који су незадовољни о недавним дешавањима. То је ситуација без преседана за Ердогана. Неки људи у АКП-у мисле да је његова политика морати да се 'смекша', мада остају верни партијској дисциплини и самом Ердогану", рекао је извор близак Ердогановој владајућој партији АКП.

Ердоганове присталице на Твитеру наводе да неће од њега одустати, повезујући га са двојицом политичара жртвама у новијој турској историји - једног обешеног 1960. после војног пуча и другог кога су, наводно, отровали.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару