Читај ми!

Масовна хапшења у Анкари

Најмање 300 особа ухапшено у Анкари. Демонстранти у Истанбулу и Анкари се сукобљавају са полицијом. Хиљаде људи преплавило трг Таксим. Протести, који су почели због преуређења централног Трга у Истанбулу, прерасли у демонстрације против владе Тајипа Ердогана.

00.59 - Демонстранти запалили просторије Ердоганове партије у Измиру. 

00.35 - НАјмање 300 демонстраната ухапшено током ми после сукоба са полицијом у престоници. Полиција поново засула демонстранте сузавцем. Ухапшени смештени у фискултурну салу. 

Хиљаде људи и данас се окупило на главном тргу Таксим у Истанбулу, на коме је током неколико протеклих дана око 1.000 људи приведено, а неколико десетина повређено. У деловима Истанбула и Анкаре демонстранти су рано јутрос палили ватре и сукобљавали се са полицијом, али су улице генерално мирније.

На протесту у Анкари, где се окупило око 1.000 људи, полиција је бацила сузавац и употребила водене топове, да би спречила демонстранте који су покушали да се приближе канцеларији премијера.

Хиљаде људи у Истанбулу славило је победу пошто се полиција јуче повукла са Трга Таксим у центру града са ког је претходно протерала демонстранте, незадовољне због планова владе да посече стабла у парку Гези и на простору централног трга изгради тржни центар.

Стотине демонстраната палили су ватре у дистрикту Тунали у Анкари, док је полиција у Истанбулу поново употребила сузавац како би спречила групе младића који су бацали каменице да дођу до канцеларије премијера Реџепа Тајипа Ердогана.

Међутим, ситуација је знатно мирнија у поређењу са сукобима демонстраната и полиције у претходна два дана, јавио је Ројтерс.

Више од 1700 људи је ухапшено на великим антивладиним протестима широм Турске, а како је јутрос изјавио министар унутрашњих послова Муамер Гулер, у сукобима полиције и демонстраната повређено је 115 полицајаца и 58 цивила.

Гулер каже да је један број ухапшених у дводневним протестима пуштен на слободу, док ће остали бити изведени на суд. Гулер је рекао да је 90 демонстрација избило у 67 градова. Међу њима су и они највећи: Истанбул, Анкара, Измир и Анталија.

Немири у Турској избили су након вишедневних протеста због планова за преуређење трга у Истанбулу, али су након покушаја полиције у петак да демонстранте растера воденим топовима и сузавцем, прерасли у антивладине протесте и проширили се на друге градове.

Обрачун полиције с демонстрантима у Истанбулу, уз коришћење сузавца, изазвао је гневне реакције широм Турске, а неколико стотина људи протествовало је и у Њујорку у знак подршке демонстрантима у Турској. 

Агенције истичу да су ово највеће демонстрације против турске владе у последњих неколико година као и су многи људи у Турској гневни на владу у Анкари, оптужујући је да се понаша све ауторитарније и тежи да им одузме део личних слобода.

Организација Амнести интернершенел тврди да су у протестима два човека погинула и да је више од 1.000 повређено, али ови подаци нису потврђени.

Видео снимак са демонстрација у Анкари указује да је једног демонстранта прегазило полицијско возило са воденим топом.

Министар унутрашњих послова Муамер Гулер је рекао да је један учесник протеста у Истанбулу теже повређен и да је на интензивној неези, непрецизирајући како је повређен.

Ердоган оптужио демонстранте

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган одбацио је критике да је ауторитаран лидер и окарактерисао демонстранте, који три дана протестују у Истанбулу и другим градовима, као екстремисте.

"Уколико они зову неког ко служи народу 'диктатором', онда немам шта да кажем. Моја једина брига је да служим народу", рекао је Ердоган обраћајући се представницима миграната са Балкана.

Нешто касније, у другом говору, Ердоган је рекао да по природи свог карактера није диктатор већ слуга свог народа. Он је протесте окарактерисао као "идеолошке", а учеснике назвао изманипулисаним од стране опозиције која није успела да победи са гласачким кутијама.

Ердоган је поручио да његова влада неће одустати од сече 600 стабала на Тргу Таксим у Истанбулу, где би требало да буде изграђен тржни центар, што је био формални повод за протесте. Он је рекао да ће ту такође бити изграђена нова џамија.

Турски премијер бранио је и еколошку политику владе и рекао да је од доласка на власт 2002. године у Турској засађено две милијарде стабала.

Неколико стотина демонстраната и даље је на централном градском тргу у Истанбулу, али је ситуација тренутно мирна. Градска чистоћа чисти плато на централном тргу. У тродневним сукобима демонстранта и полиције приведено је око 1.000 људи.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару