Читај ми!

Велико невреме у Оклахоми

Погинуло најмање девет особа, а десетине је повређено у великом невремену које је погодило Оклахому. Причињена огромна материјална штета.

У великом невремену које је погодило америчку савезну државу Оклахому погинуло је најмање девет особа, десетине људи је повређено, а причињена је огромна материјална штета, највећа у граду Муру, који је већ био опустошен у торнаду 20. маја, када је олуја усмртила 24 особе.

После пустоши коју је олуја направила у току ноћи, у Оклахоми је јутрос укинута узбуна на торнада, али су снази узбуне од поплава.

Најмање пет торнада синоћ је прошло кроз централни део Оклахоме, угрозивши поново градић Мор.

Међу погинулима, у најновијем удару олује, има седморо одраслих и двоје деце, јављају амерички медији. Према подацима из болница, 75 особа се налази на лечењу, услед повреда задобијених током торнада.

Портпарол Департмента за ванредне ситуације у Оклахоми Кели Кејн није могла да каже колико је људи од тог броја у критичном стању.

Си-Би-Ес телевизија преноси да је 98 хиљада домаћинстава у Оклахома Ситију остало без струје и још толико широм те савезне државе. Велики број места је потопљен, укључујући и Мор.

Аеродром "Вил Роджерс" у Оклахома Ситију, који је синоћ био затворен, данас је отворен и авио саобраћај поново тече.

Олујни талас се у току дана помера ка истоку, и на удару би могао да се нађе Сент Луис, где већ има срушених електричних бандера и поплављених путева.

Национална метеоролошка служба најавила је да опасност данас прети становницима у долинама Охаја и Мисисипија.

У Мисурију, који граничи с Мисисипијем, гувернер Џеј Никсон синоћ је прогласио ванредно стање и замолио грађане да пажљиво прате метеоролошке извештаје како би могли да се склоне у виша подручја ако буде потребно.

У Оклахоми је током ноћи, поред пет торнада с ветром брзине 145 километара на сат, невреме пропратио и крупан град.

САД годишње погоди око 1,200 торнада, од којих је већина мале снаге. Од 1950. године, забележено је 60 торнада највише јачине на скали. Најчешће се на удару налазе Оклахома и Алабама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару