Читај ми!

Сиријске ракете погодиле Либан

Четири ракете испаљене из Сирије погодиле либански регион Бека. Није било жртава. Побуњеници у Сирији морају да добију муницију и тешко наоружање, поручио након састанка са побуњеницима амерички сенатор Џон Мекејн.

Из Сирије су испаљене четири ракете, које су погодиле либански регион Бека, на истоку земље, а у том инциденту није било жртава.

"Четири ракете погодиле су регион између Сарааин ал Фавка и Сарааин ал Тахта надомак Рајак аеродрома", рекао је неименовани извор агенцији АФП.

Он је рекао да ракете, испаљене из Сирије, нису изазвале жртве.

Ракете испаљене из Сирије у више наврата су пале на либанску територију, погодивши како сунитске области које подржавају устанак против сиријског председника Башара ел Асада, тако и присталице шиитског хезболах покрета, који подржава режим.

Прошле недеље је једна жена погинула када је ракета испаљена из Сирије пала близу града Хермел, иначе бастиље Хезболаха.

И поред званично објављене неутралности Либан је све више укључен у конфликт суседне земље.

Борци Хезболаха се боре у редовима сиријских владиних снага, посебно око града Квасаир у близини границе, док су сунити добровољно пришли побуњеницима.

Конфликт се у више наврата прелио на Либан, а прошле недеље убијена су три либанска војника у нападу у близини границе.

У међувремену, амерички сенатор Џон Мекејн поручио je да сиријски побуњеници морају да добију муницију и тешко наоружање у борби против тенкова и авиона режимских војних снага или у том оружаном сукобу неће моћи да превагну.

"Они једноставно не могу да се боре са пушкама АК-47 против тенкова. Уверен сам да оружје може да оде у праве руке и нема сумње да им је потребна нека врста капацитета за преокретање ситуације у сукобу, која је сада у корист Асада", рекао је Мекејн после ненајављене посете Сирији током које се састао са лидерима сиријских побуњеника, пренела је агенција АП.

Мекејн је један од најгласнијих заговорника агресивније америчке улоге у Сирији, позивајући на успостављање зоне забране лета и наоружавање сиријских побуњеника.

Овај члан Одбора оружаних снага и иностраних односа први је амерички сенатор који је отпутовао у Сирију од почетка грађанског рата пре 26 месеци како би, како је навео, радио на уговарању посете заменика државног секретара Вилијама Бернса Сирији.

Републикански сенатор се у Сирији сусрео и са човеком повезаним са групом познатом по киднаповању ходочасника, пише либански Дејли стар.

Према писању листа, на једној од фотографији са командантима побуњеника види се Мухамед Ноур, кога су двојица ослобођених талаца идентификовала као портпарола и фотографа побуњеничке бригаде "Северна олуја" која их је киднаповала. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару