Читај ми!

И Немци протестују

Протести у Америци под слоганом "Окупирајмо Вол Стрит" добили пандан у Немачкој. Незадовољни начином на који европски лидери решавају економску кризу у Европи, више од 1.000 демонстранта блокирало Европску централну банку у Франкфурту.

Између 1.000 и 1.500 антикапиталистичких демонстраната, према проценама полиције, блокирало је улице које воде до зграде Европске централне банке (ЕЦБ) у немачкој финансијској престоници - Франкфурту.

Уз слоган "Хуманост испред профита" и "Рат почиње овде", они демонстрирају против улоге ЕЦБ у приморавању европских влада да мање потрошњу, у циљу окончања дужничких криза у многим емљама на континенту.

Чланови алијансе "Окупирај блок" испреплели су руке и стајали у групама на улицама које воде до банке.

"Циљ ових блокада јесте да се спречи нормално функционисање Европске централне банке", изјавио је портпарол покрета Мартин Зомер.

ЕЦБ наводи да ће, упркос томе, несметано радити. Портпарол ЕЦБ изјавио је за агенцију Франс прес да су предузете све неопходне мере ради безбедности запослених.

Полиција је саопштила да до сада никога није ухапсила. "Припадници полицијских снага за разбијање демонстрација блокирали су приступ институцијама, а више стотина полицајаца распоређено је у центру града, где, уз подршку хеликоптера, врше обезбеђење", изјавио је портпарол полиције.

Европски покрет "Окупирај блок" формиран је након оснивања покрета Окупирајмо Вол Стрит" у 2011. години.

Земље ЕУ, оптерећене великим дугом, смањиле су потрошњу и повећале порезе, што је проузроковало рецесију широм еврозоне, док су многе породице упале у дугове или изгубиле своје домове.

За сутра, када се обележава 15 година од оснивања Европске централне банке, планиране су демонстрације у центру Франкфурта, на којима организатори предвиђају да ће учествовати 20.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару