Читај ми!

Сузавац на Таксиму

Турска полиција сузавцем и воденим топовима разбила демонстрације неколико стотина људи на истанбулском тргу Таксим. Више демонстраната са повредама главе пребачено у болницу. Неколико рањених људи без свести лежало на улици. Демонстранти покушали да спрече сечу дрвећа у парку на тргу, где је планирана градња шопинг центра.

Сузавцем и воденим топовима турска полиција растерала је неколико стотина демонстраната, повредивши при том најмање стотину људи, у покушају да прекине четвородневне протесте против великог грађевинског пројекта на главном истанбулском тргу Таксим.

Неколицина рањених је након што је погођена великом количином сузавца и бибер спреја остала да без свести лежи на земљи, док је неколико људи са повредама главе пребачено у болницу, пренела је агенција АФП.

Поједини демонстранти су повређени приликом пада једне грађевинске скеле при покушају да избегну полицијску интервенцију на тргу.

Демонстранти су покушавали да спрече раднике да посеку дрвеће у парку Гези на Таксиму који лежи преко пута споменика Ататурку. Планирано је да уместо парка ту буде подигнут шопинг центар.

Грађевински радови на Таксиму почели су прошлог новембра како би се зона око тог чувеног сквера претворила у пешачку зону.

Таксим је традиционално место одржавања скупова и протеста, као и популарна туристичка дестинација. Циљ тог контроверзног грађевинског пројекта је да се ублажи хронично закрчење улица око тог сквера.

Критичари указују да би тај пројекат претворио трг у још једну бездушну бетонску трговинску зону чији је циљ "прављење новца" и да би истовремено одвратио житеље Истанбула за које је тај трг био популарно место за окупљање.

Протести, који су почели у понедељак прерасли су у шире демонстрације против исламистичке Партије правде и развоја (АКП) турског премијера Тајипа Ердогана, преноси Ројтерс.

Полиција се за првомајске празнике сукобила са десетинама хиљада демонстраната у Истанбулу, а такође су одржани протести против владине политике према конфликту у суседној Сирији, као и због недавног пооштравања рестрикција на продају алкохола.

"Ми немамо владу, имамо Тајипа Ердогана. Чак и присталице АКП истичу да су они изгубили разум, они не слушају нас", рекао је професор политичких наука на Универзитету Босфор Корај Чалискан који је уцествовао на данашњим протестима.

На Таксиму су се деценијама одржавали митинзи милиона истанбулских грађана, а тај трг је такође служио као политичка позорница за демонстранте који су на њему свакодневно износили своје ставове о различитим темама.

Активисти за људска права често оптужују турску полицију да користи непримерену силу у разбијању протеста и превише сузавца и бибер спреја.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару