Читај ми!

У експлозији у Дагестану 18 повређених

Најмање 18 особа, међу којима пет полицајаца и најмање петоро деце повређено у самоубилачком нападу у близини министарства унутрашњих послова у Дагестану. Сви повређени пребачени у болницу, а место експлозије блокирано.

У експлозији коју је изазвао бомбаш самоубица у Дагестану у Русији повређено је 18 људи, а полицајац за кога се веровало да је убијен, ипак је жив, али у критичном стању.

Инцидент се догодио у близини министарства унутрашњих послова у центру Махачкале када је саобраћајни полицајац тражио документа од једног возача после чега је активирана бомба.

У нападу је повређено пет полицајаца и шест цивила, преноси Раша тудеј.

Према прелиминарним информацијама, бомбаш самоубица је била жена, навео је портпарол министарства унутрашњих послова, а преноси Итар-Тас.

"Жена је идентификована као Мадина Алијева (25) која се је прво била удата за једног исламисту убијеног 2009. године. Потом се удала за другог исламског екстремисту који је убијен прошле године", саопштила је портпаролка полиције Фатина Убајдатова.

Сви повређени су пребачени у болницу, а место експлозије је блокирано. Полиција претражује крај у потрази за још експлозива, због страха од могућности нове експлозије.

У две експлозије које су се догодиле 20. маја испред седишта суда у главном граду Дагестана Махачкали погинуле су четири особе, док је 46 рањено.

Друга експлозија у Махачкали била је доста снажнија од прве и догодила се тек пошто је полиција стигла на место експлозије.

Такве нападе често користе терористи у северном Кавказу којима су мета полицајци и како би број жртава напада био већи.

Иначе, Дагестан је једно од подручја са највећим степеном насиља у Русији. Од 2000. године најмање 20 жена самоубица, већином из кавкаског региона учествовало је у терористичким нападима на градове у Русији и авионе и возове у иностранству.

Оне се везују са исламске побуњенике у Дагестану и другим деловима Кавказа, после два сепаратистичка рата у суседној Чеченији, подсећа АП.

У Русији их често зову "црне удовице", јер су многе од њих жене или рођаке екстремиста који су убијени у сукобу са снагама безбедности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару